Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Få unge kan førstehjelp

Mange ungdommer tør ikke å gi førstehjelp og kan ikke nødnummeret. – Skremmende, sier Robert Mood i Røde Kors.

Nesten sju av ti unge mennesker er redde for å gi førstehjelp. Det viser en undersøkelse laget for organisasjonen Røde Kors. Mange ungdommer kan heller ikke nødnummeret 113. 

Førstehjelp er viktig å kunne hvis du kommer til en ulykke. Gjør du det riktig, kan du redde en skadd person fra å dø.

Robert Mood er president i Røde Kors. Han synes tallene er skremmende. Han mener samfunnet må lære folk mer førstehjelp.

– Ungdommer kan komme til en alvorlig ulykke. Da er det viktig at de vet hva de skal gjøre. Det kan redde liv, sier han.

8. mai er den internasjonale Røde Kors-dagen. Denne dagen starter organsiasjonen en kampanje for at folk skal lære førstehjelp

– Spesielt er det viktig at unge lærer førstehjelp. Ungdommer mellom 16 og 24 år havner oftere i situasjoner hvor de trenger det, sier Mood.

Undersøkelsen viser at halvparten av ungdommene er usikre. De vet ikke hva de skal gjøre hvis de ser en skadd person. 77 prosent av dem er redde for å gjøre feil. De er redde for at de kan gjøre en skadd person enda verre.

– Den største feilen du kan gjøre er å stå stille, og ikke gjøre noen ting. Er du usikker på førstehjelp, må du dra på kurs for å lære, sier Mood.