Fant farlig kjøtt og ulovlig arbeid

Kjøttbransjen bryter flere lover og regler. Folk blir utnyttet og kjøtt blir farlig å spise. 

Nærbilde av kjøtt til lagring.
FARLIG: Mattilsynet måtte ødelegge 200 kg med farlig kjøtt. (Bildet er kun ment til å illustrere saken, og er ikke koblet til saken.)
Publisert


Kjøttbransjen bryter flere regler. Det kom frem da senteret for arbeidskriminalitet i Oslo (A-krim) og Mattilsynet var på kontroll i høst. 

Noen av de som produserer kjøtt bryter flere regler. A-krim og Mattilsynet har sett at de ikke følger krav om matsikkerhet. Det kan gjøre kjøttet farlig å spise. 

I tillegg har de funnet flere brudd på lover om arbeid. De har og sett at skatter og avgifter ikke blir betalt. 

– Vi har avdekket ulovlig arbeidskraft. Sårbare personer blir utnyttet. De presses til å jobbe under dårlige arbeidsforhold. Det sier Gro Smogeli. Hun er leder for senteret for A-krim i Oslo. 

Ved en kontroll i oktober stengte A-krim og Mattilsynet et anlegg. Det var på grunn av dårlig renhold og manglende kunnskap blant de som jobbet der. 

200 kg kjøtt ble destruert på anlegget. Det betyr at det ble ødelagt med vilje på en trygg måte. Det måtte de gjøre fordi kjøttet ville være farlig å spise. Kjøttet hadde blitt lagret på en uhygienisk måte, med for høy temperatur. 

Anlegget ble åpnet igjen etter de fikset problemet. 

Ved samme kontroll ble en person anmeldt. Det var fordi personen jobbet uten å ha lov til det. 

Arbeidsgiveren ble også anmeldt for andre gang for å bruke ulovlig arbeidskraft.