Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fant feil på krigsskipet

Fregatten Helge Ingstad ligger fortsatt under vann. Nå kommer de første svarene om hva som gikk galt.

Krigsskipet Helge Ingstad kolliderte med et tankskip. Ulykken skjedde natt til 8. november. Fregatten ligger fortsatt under vann. Været ødela for redningen onsdag.

Det er funnet en feil på skipet. Det sier Havari-kommisjonen torsdag. De undersøker slike ulykker.

Andre norske fregatter kan ha samme feil. Skipet ble fylt med mer vann enn det skulle. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Det var flere enn én ting som førte til ulykken, sier granskerne. Folk om bord ble blant annet forvirret av lys. De trodde lysene til tankskipet kom fra land, ifølge rapporten.

– Mange sliter med å forstå ulykken. De har lurt på hvordan dette i det hele tatt kunne skje, sier William J. Bertheussen. Han er direktør i Havari-kommisjonen.

Ulykken skjedde i Øygarden i Hordaland. Skipet Helge Ingstad hadde vært med på øvelsen til NATO.

Kollisjonen ga skipet en flenge. Det kom mye vann inn i skipet. Det begynte å synke. Alle om bord kom seg i sikkerhet. Det andre skipet fikk lite skade.

Verftet Navantia i Spania har bygget fregatter for Norge. De avviser at fregattene deres har feil, slik Havari-kommisjonen antyder.

– Fregattenes utforming oppfyller alle krav til denne typen skip, sier verftet i en e-post til avisa VG. Verftet har sagt at de kan hjelpe til med å finne ut hva som skjedde. De har ikke hørt noe fra norske myndigheter.