Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fant minnekort fra norsk fly

Flere minnekort fra Hercules-flyet er funnet. De kan hjelpe med å finne grunnen til styrten ved Kebnekaise i Sverige.

Ett av kortene kan ha vært med på å sende informasjon til de såkalte svarte boksene. Den ene svarte boksen lagrer hva slags bevegelser flyet gjør. Den andre lagrer hva pilotene sier til hverandre.

Håpet er at boksene kan gi svar på hva som skjedde da flyet styrtet. Det skjedde i Nord-Sverige 16. mars. Boksene er fortsatt ikke funnet. Men kanskje kan minnekortene gi viktig informasjon, melder kanalen NRK.

– Om vi har litt flaks, så kan vi få fram deler av de dataene som skulle ha blitt sendt til de svarte boksene. Det sier Agne Widholm til det svenske nyhetsbyrået Tidningarnas Telegrambyrå. Widholm jobber ved den svenske Havari-kommisjonen. De gransker ulykken. 

LES MER HER: Luftforsvaret minnes sine døde

Kommisjonen har sendt kortet til fabrikken som laget det. De skal finne ut hva kortet er.

Det er fortsatt mye igjen av søket etter deler. Så langt er de ferdig med å søke gjennom 10 prosent til 20 prosent av området.

– Alt er snødd ned. Vi graver oss fram i de nedre delene. I de bratte områdene henger folk i tau og søker etter ting, sier Widholm.

Fem norske offiserer i det norske forsvaret døde i flyulykken. Den skjedde da flyet var på vei fra Evenes i Nordland til Kiruna i Nord-Sverige. Flyet var med på øvelsen Cold Response.

LES MER HER: Døde i flyulykken