Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Får bare bli for ett år av gangen

Ni unge asylsøkere har ikke bevis på hvem de er. Derfor får de bli bare ett år av gangen.

De kalles oktoberbarna. Unge asylsøkere som kom til Norge alene, og som skulle ut av Norge da de fylte 18 år. Disse barna har fått sakene sine behandlet om igjen. Ni av barna får bare ja til å bli midlertidig.

– De mangler tazkera, et afghansk dokument. Derfor får de ikke afghansk pass. Uten afghansk pass, får de ikke opphold i Norge for godt. Det sier Hilde Krogh til avisa Vårt Land. Hun er leder i Vergeforeningen Følgesvennen.

De ni får bli i Norge om de har gyldige papirer som viser hvem de er. Dermed må de hvert år søke om ny tillatelse for å bli i Norge.

I november 2017 bestemte et flertall på Stortinget at sakene skulle vurderes igjen. Det var mot stemmene til Fremskrittspartiet (Frp) og Høyre. 390 personer søkte om igjen.

UDI sier at de første har fått ja til å bli i Norge.

– Så langt har ni fått vedtak om opphold. Årsaken er sterke, menneskelige hensyn. Men de har ikke lagt fram identitetspapirer som kreves, sier UDI.

«Oktoberbarna» kom til Norge høsten 2015. De fikk midlertidig opphold inntil de ble 18 år. Da skulle de returneres til landet de kom fra. Mange av barna hadde ikke bevis på hvem de var og når de ble født. Da ble dagen de kom regnet som fødselsdato. Fest kom i oktober. Derfor fikk de navnet «oktoberbarna».Afghanistan-komiteen sier de fortsatt er bekymret for disse barna.