Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Får bare bli til de fyller 18 år

Mange asylbarn fra Afghanistan får bare være i Norge fram til de er 18 år gamle.

Mange barn kommer alene til Norge for å søke om asyl. De siste månedene har Utlendings-direktoratet (UDI) gjort en endring. Nå får mange av barna bare være i Norge i en bestemt periode. Det betyr at de må reise ut av Norge når de fyller 18 år. Da må de klare seg selv, skriver Dagsavisen.

Ordningen kalles for tidsbegrensa tillatelser. Slik midlertidig opphold kan gis til personer som er mellom 16 og 18 år gamle. UDI mener disse personene ikke har krav på beskyttelse. Tillatelsen kan ikke fornyes etter at den er gått ut.

Slike tillatelser brukes stadig oftere på asylbarn fra Afghanistan.

– Jeg forventer ikke lenger at barn fra Afghanistan får opphold i Norge. UDI mener flere områder i Afghanistan er trygge. De bruker mer tidsbegrensa tillatelser enn tidligere, sier Therese Einarsson til Dagsavisen. Hun jobber som verge og hjelper asylbarn.

Hun har vært verge for en 15 år gammel afghansk gutt. Han ventet på svar på asylsøknaden sin i 13 måneder. Han var 16 år gammel da han endelig fikk svar. Han får bare bli i Norge fram til han er 18 år gammel. 

– Han er helt knust. Han bare gråter. Han sier at han like gjerne kan dø nå. For hvis han blir sendt tilbake, kommer han likevel til å dø. Han kjenner ingen. Han har ingen å bo hos i Afghanistan, sier Einarsson.