Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Får det tøffere når tilbudene stenger

Mange tilbud er stengt. Det rammer rusavhengige og hjemløse. De går en enda tøffere tid i møte.

Rusavhengige har fått et tøffere liv etter at viruset korona endret hverdagen vår. Det er vanskeligere å få tak i rusmidlene. Stedene de møtes er stengt.

– De mest sårbare rammes hardest når vi stenger samfunnet, sier Arne Liljedahl Lynngård. Han er daglig leder i Kirkens Bymisjon i Bergen.

Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon har tilbud til rusavhengige og hjemløse. Mange av brukerne er i risiko-grupper. Flere av tilbudene har blitt stengt. Det er for å hindre spredning av viruset korona.

Bildet viser en dør på Gatehospitalet til Frelsesarmeen. Gjennom et vindu i døren kan du se en lege som undersøker en rusavhengig.

UNDERSØKER: En lege lytter på lungene til en pasient ved Gatehospitalet. Hun har kreft og er rusavhengig. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– De føler på ensomheten og kampen om rus hver dag. Vi prøver å hjelpe dem med mat og det de. Vi prøver å komme oss ut til dem, selv om sentrene er stengt. Men det er vanskeligere å være der for folk nå, sier Frode Woldsund. Han er regionsleder for Frelsesarmeens sosialtjeneste i Oslo.

Arild Bergjord (65) er innlagt på Gatehospitalet i Oslo. Han har lungebetennelse. Han bor til vanlig i en kommunal bolig. Han går på det som kalles legemiddel-assistert behandling. Han får medisiner som fungerer som en slags erstatning for rusmidler. Det er fordi han har vært heroin-misbruker.

NÆRHET: Sykepleier Bård Bård Henning Dischington Kristiansen holder hånden til Arild Bergfjord. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– På Gatehospitalet får jeg hjelp til å leve et beskyttet liv, fordi jeg har kols i tillegg. Formen har blitt bedre helt siden jeg kom, sier han til NTB.

Han har vært innlagt i 14 dager. Han håper å få bli et par uker til. På den måten er han skjermet fra smitte enn så lenge. Han slipper også den verste ensomheten.

– Her om dagen hørtes det ut som jeg måtte ut dagen etterpå. Da ble jeg veldig nervøs. Det lett å havne i gamle synder hvis jeg skal ut alene, sier han.

Gatehospitalet har stengt en av sine tre avdelinger. Det er fordi flere ansatte var satt i karantene. Men det er også gjort for å forberede seg på det som kommer.

– Vi ville kjøpe oss litt tid. Nå kan vi få på plass smittevernutstyr og nok folk. Det trenger vi for å holde ut i det som kan være et maraton, sier Linn Råmunddal. Hun er en av lederne på Gatehospitalet.

Linn Råmunddal er avdelingsleder ved Gatehospitalet som er drevet av Frelsesarmeen. Gatehospitalet er et sykehustilbud til folk med rusavhengighet. Mange av dem i risikogruppen for å bli alvorlig syke av koronaviruset. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Hverdagen for rusmisbrukere har endret seg etter at Arild ble lagt inn. Det er vanskeligere å få tak i rusmidler. Årsaken er stengte grenser. Men det skjer med en risiko.

– Det kommer mindre rusmidler. Det blir kamp om stoffet. Noen bruker andre rusmidler i stedet. Det kan være stoffer som GHB som er produsert i Norge. Det er farlig, for det kan virke på en annen måte enn folk tror. Det er også vanskelig å gi behandling hvis de tar en overdose, sier Frode Woldsund. Han sier at folk kan bli mer aggressive og urolige nå.

Han mener myndighetene bør tilby legemiddel-assistert behandling til flere.

UROLIGE: Folk får ikke tak i dosene som de pleier. De blir mer aggressive og urolige enn de er til vanlig, sier Frode Woldsund. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kirkens Bymisjon sier at situasjonen er den samme i Bergen.

– Det begynner å bli mangel på noen stoffer. Det skaper uro. Man kan kanskje bli nødt til å blande ulike stoffer, sier Lynngård.

Mange rusavhengige har problemer med helsa. De er i risikogruppen som kan bli alvorlig syke av korona. Kirkens Bymisjons folk i Bergen prøver å hjelpe dem som de treffer på gata. De har med seg både matpakker og brukerutstyr. De gir også råd om hvordan brukerne kan få hjelp om de trenger det.

Les også: Sprøyterom handler om sikkerhet

Denne uka begynte de å lage og kjøre ut varm mat til de som bor på hospits. Det gjør de sammen med kommunen. Da slipper folk å gå ut for å skaffe seg mat, sier Lynngård.

Tiltakene hjelper. Men det er vanskelig å erstatte den menneskelige kontakten og stedene de kan møtes.

Les mer: Kan ruse seg uten fare for smitte

– Som alle andre har de behov for omsorg og å være del av fellesskap. Folk opplever situasjonen som vanskelig uten kontakt med andre, sier Lynngård. Han sier at mange med rusproblemer, også har psykiske problemer.

Bymisjonen i Bergen holder fortsatt Korskirken åpen. Der kan folk komme, tenne lys og ta en prat. Det er så mye menneskelig kontakt som kan skje uten å bryte smittereglene.