Norge

Får fly i nord

Fredag fortsetter fly-kaoset på grunn av vulkan-aske. Men noen fly får fly nord for Trondheim.

Noen fly får fly mellom Værnes og Stokmarknes i Vesterålen fredag. Luftrommet er åpnet for begrenset flytrafikk mellom klokken 09.00 og 20.00 fredag. Det har Luftfartstilsynet i Norge bestemt.

– Det vil nesten ikke være akse i lufta der i det tidsrommet, opplyser Luftfartstilsynet til nyhetsbyrået NTB. De har ansvaret for flysikkerheten i Norge. I resten av landet står flyene fortsatt på bakken.

Aske fra vulkanen Eyjafjallajökull på Island spres stadig lenger sør. Vinden tar asken med seg. Fredag var ti flyplasser i Europa stengt. Ingen fly får fly fra flyplassene Charles de Gaulle i Paris i Frankrike, Berlin og Hamburg i Tyskland. Det er også fly-forbud fra alle flyplasser i Belgia og Nederland. Luftrommet over Storbritannia har vært stengt siden torsdag.

LES MER HER: Ingen flyr fredag

Meteorlogene tror det kan bli mindre aske over Nord-Norge i løpet av helgen. Men det vet de først om en stund. Det skriver nyhetsbyrået NTB. I verste fall kan situasjonen vare i flere uker.

LES MER HER: Venter på at asken skal bli borte

Mads Gilbert er klinikk-overlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Han ber folk om å ta det med ro og være forsiktige. Årsaken er at ingen luft-ambulanser får fly. 12 luftambulanser, 6 redningshelikopter og 9 ambulanse-fly står på bakken. Det betyr at det vil ta mye lenger tid å frakte folk til sykehus dersom det skjer en ulykke.

– Folk må roe seg ned og ta ansvar for egen helse, sier Mads Gilbert til NRK. Han oppfordrer folk om å ikke drive med ekstrem-sport så lenge luft-ambulansen står. Han ber også fødende om å reise til sykehus raskere enn ellers når de er i fødsel.

Kristen Rasmussen er overlege på ambulanse-helikopteret i Ålesund. Han kaller situasjonen dramatisk.
– Vi har aldri før vært i en slik situasjon. Både ambulanse-helikopter, redningshelikopter og ambulansefly er satt på bakken samtidig, sier han til avisa VG.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier at dette gjør at helse-beredskapen i Norge er dårlilgere enn før. Det gjelder spesielt i Nord-Norge. Der er det store avstander mellom der folk bor og sykehusene.

– Vi vil gjøre det vi kan for å sikre folks liv og helse. Derfor vil vi sette inn flere biler og flytte på folk i helsevesenet. Sykehusene må også hjelpe hverandre, sier Strøm-Erichsen.

Siste utgave

På forsiden nå