Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Får ikke flytte hjem

Flom tok flere hus på Kvam i Gudbrandsdalen i mai. Fire familier får ikke flytte hjem.

Fire familier år ikke flytte tilbake etter flommen på Kvam i Gudbrandsdalen i mai. Flere andre familier må vente to til tre år før de får bygge opp igjen husene sine.

Vårflom og regn skapte store problemer i Kvam i Nord-Fron kommune. Nå har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt kommunen beskjed. Noen områder i Kvam sentrum blir en del av en ny sikringssone. Kommunen snakker med folk som har hus innenfor sonen.

Det vil ta to til tre år før sonen er ferdig sikret. Først da vil folk som bor der, få beskjed om de kan flytte tilbake til boligene sine, skriver avisa Aftenposten. Fire familier har fått beskjed om at husene ikke blir bygget opp igjen. Rundt ti hus innenfor sonen må uansett rives. Årsaken er at de fikk store skader under flommen i mai.

LES MER HER: Må bygge opp igjen huset for andre gang

Ingenting av verdi skal bygges opp innenfor sonen før området er ferdig sikret.

Bjørn Bjørke er virksomhetsleder for teknisk drift i Nord-Fron kommune. Han sier at halvparten av boligene i Kvam vil være innenfor den nye sikringssonen. Kommunen skal i gang med å bygge murer mot elva. Det skal også bygges vei på begge sider. Nå er det omtrent 20 familier som ikke kan bo i husene sine.

– Mange har funnet andre gode boliger. Noen bor i hytter de har på fjellet, og noen fortsatt på campingplasser. Det dreier seg om rundt 20 familier, sier Bjørke.