Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Får likevel ikke ebolamedisin

Den norske kvinnen som er syk av ebola, får likevel ikke medisinen Zmapp. Det er tomt for medisinen i verden.

En norsk kvinne ble smittet av viruset ebola i Sierra Leone. Hun jobbet for organisasjonen Leger uten grenser. Tirsdag kom hun til Norge med ambulansefly. Kvinnen behandles på Ullevål sykehus i Oslo.

Tirsdag ble det sagt at den syke skulle få medisinen Zmapp. Den er ikke godkjent. Men flere er blitt friske etter å ha prøvd medisinen. Onsdag ble det kjent at kvinnen ikke får Zmapp. Det er tomt for medisinen, melder Nettavisen. Det tar tid å produsere Zmapp.

LES MER HER: Dette er ebola

Steinar Madsen jobber i Legemiddelverket. Han sier at de kan få en annen medisin, kalt Zmab. Den er en av to serumer som blandes sammen til Zmapp. Det er også mulig å prøve ut to andre medisiner.

Halvparten av de som får viruset, dør. Først om en til to uker får legene vite om kvinnen blir frisk. Sykehuset vil ikke si noe om hvor alvorlig syk kvinnen er nå. Dag Kvale på Ullevål sykehus blir spurt om kvinnen vil overleve.

– Vi kan ikke si noe fra eller til om det. Bortsett fra at sjansen til å overleve er mye bedre med god medisinsk støtte, sier han til nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: – Hun er i de beste hender

De som får ebola, kaster opp og får diaré. Kvinnen får hjelp så det ikke skal bli for lite salt og væske i kroppen. Et eget team som ledes av to overleger behandler pasienten.

– De er trent til dette. To og to i drakter er inne hos henne hele tiden. Det er første gang vi har en pasient med ebolavirus på sykehuset. Men sykepleierne som jobber med infeksjoner her er vant til å håndtere smittsomme pasienter, sier Cathrine Lofthus. Hun er en av direktørene på sykehuset.

LES MER HER: Flyet med ebola-smittet landet på Gardermoen

Kvinnen ligger på et eget rom på sykehuset. Hun får bare ha kontakt med folk i vernedrakter. Hun har fått snakke med familien sin. Det skal ikke være fare for at smitten kan spres til andre på sykehus.

– I bygget der vi har denne avdelingen, har vi kontroll på alt som forlater sykerommet. Det forlater ikke en vanndråpe eller en luftpartikkel uten at vi har kontroll på det, sa Kvale.

Kvinnen jobbet i Sierra Leones nest største by Bo. Én teori er at hun fikk det dødelige viruset mens hun skiftet vernedrakt.