Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Får piller de blir avhengige av

Mange nordmenn bruker flere piller på én gang som de blir avhengige av. Folkehelse-instituttet er bekymret.

Mange nordmenn bruker flere typer piller de blir avhengige av. Det viser en ny rapport som Folkehelseinstiuttet (FHI) har laget. I 2013 fikk rundt 60.000 voksne pasienter både sovemiddel, z-hypnotika og et middel mot angst. Denne gruppen pasienter hentet medisinene samme dag hos apoteket. Middelet mot angst har stoffet benzodiazepiner. Det skriver avisa VG.

LES MER HER: Forsker vil merke kylling

– Vi anbefaler ikke å bruke flere slike midler på samme tid. Det er fordi risikoen for negative følger av medisinen blir større. Følgene kan også bli alvorlige. For eksempel kan det bli større risiko for trafikkulykker og fall. Det er særlig hos eldre. Dessuten kan du bli avhengig av disse medisinene, sier Svetlana Skurtveit ved FHI til VG.

LES MER HER: Vi bruker færre medisiner

55.000 nordmenn fikk medisiner mot smerte samtidig som de fikk z-hypnotika. Rundt 14.000 pasienter hentet ut både medisiner mot smerte, angst og for å sove på apoteket. Det var på samme dag.

– Det er ikke så lett for legene å slutte å gi pasientene medisiner. Det gjelder særlig hvis pasienten sier at hun ikke klarer å sove og jobbe uten medisinene, sier Marit Hermansen til nyhetsbyrået NTB. Hun er leder i Norsk forening for allmennmedisin.