Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Far ville bedt unge om å stemme

Valgforsker Frank Aarebrot døde før valgdagen. Sønnen mener han ville bedt unge mennesker om å stemme.

Professor Frank Aarebrot lærte bort politikk og historie til hele Norge. Lørdag døde han.

– Min far ville ha likt at jeg sier riktig godt valg. Han ville spesielt ha bedt unge velgere til å bruke stemmeretten sin. Det sier sønnen Erik Aarebrot til nyhetsbyrået NTB.

I dag mandag er det stortingsvalg i Norge.

Frank Aarebrot ble 70 år gammel. Han fikk hjerteinfarkt forrige mandag og ble operert. Men han ble syk igjen. Han døde i hjembyen Bergen i Hordaland.

Professor Aarebrot var litt av en type. Veldig mange visste hvem han var. Familien fortalte selv om at han var død. Da fyltes Aarebrots Facebook-side med kondolanser og varme ord. Mannen blir hyllet av både venner og tidligere studenter. Også samfunnsengasjerte borgere, politikere og journalister kommer med gode ord om ham.

– Takk til Frank Aarebrot for hans livsverk, sier statsminister Erna Solberg.

Aarebrot var foreleseren hennes da hun studerte i Bergen.

– Det var aldri kjedelig, aldri forutsigbart. Han fikk politikk og historie til å være spennende. Og han har inspirert et uendelig antall studenter. Frank hadde alltid tid. Han var alltid klar for en diskusjon, sier Solberg.

Aarebrot har analysert både norsk og politikk i verden i mange år. Han var en mye brukt stemme i norske medier. Analysere gjorde han særlig nå da det var valg. Selv fortalte han også om at han støttet Arbeiderpartiet.

Valgforskeren fikk ikke vite resultatet av stortingsvalget i 2017. Men Aarebrot rakk å stemme.

– Nå døde han mens han var aktiv i det som var interessen hans: samfunn og valg. Han holdt forelesning helt fram til han ble lagt inn på sykehuset. Han rakk også å forhåndsstemme, sier Erik Aarebrot.