Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fare for skogbrann selv etter regn

Det er fortsatt veldig tørt mange steder i landet. Det er stor fare for skogbrann mange steder. Noen korte regnbyger hjelper lite.

Menneskelig aktivitet er årsak til ni av ti skogbranner. Ofte er det fordi folk er uforsiktige. Det kan skje når det blir brent bål og når det blir grillet. Det er bare en eneste naturlig årsak til skogbrann. Det er lynnedslag.

– Det kan fortsatt være fare for gress- og skogbranner. Det er det selv om det kommer litt regn.. På sommeren tørker gress og planer fort opp. Det er lett å glemme når været er litt kjøligere og gråere, sier Elisabeth S. Aarsæther. Hun er direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Fem helikoptre er i beredskap til skogbranner. Og DSB følger nøye med. De vil vurdere om de trenger flere. Det blir bestemt utover sommeren. De kan flytte helikopter på kort varsel. De skal være der det er størst fare for brann.

Slik var det i 2018: Skogbranner skaper ekstrem situasjon

Det er ventet at faren for skog- og lyngbrann i nord vil vare lenger. Det kan endre seg hvis det kommer mer nedbør enn det er varslet. I Sør-Norge er håpet at regnet i helgen kan hjelpe noe. Men det kan likevel være områder med lite nedbør hvor det er stor fare for skogbrann, sier DSB mandag.

Hittil i år har det vært nesten 500 gressbranner og 240 skogbranner her i landet. Bare i løpet av helgen har skobrann-helikoptre vært i luften i Bergen, Sigdal, Oppdal, Namsos og Snåsa.

– Det er viktig at folk viser sunn fornuft. Hør på brannsjefen. Ikke kast fra deg sigarettsneiper, tenn bål eller bruk engangsgrill i skogen. Ta heller med pølser på termos eller matpakke når du skal ut på tur, sier Aarsæther.

Og hvis du må grille, så kan du gjøre det hjemme.

Skogbrann-helikopteret er i fast beredskap hele sommeren. Det blir også satt inn ekstra helikopter hvis det er behov. Mange kommuner har også en avtale med lokale flyklubber. De følger med på og varsler hvis det brenner.

– Sivilforsvaret bistår også med mannskaper og utstyr. Lokale bønder, skogeiere og frivillige er også en viktig ressurs. De kjenner skogen. De er gode å ha med, sier Aarsæther.

Helikopter blir brukt til å tvinge flammene ned. Det gjør at det blir lettere for folk på bakken å slukke brannen. De kan komme seg rundt og hindre at den sprer seg. Helikopter blir også brukt til å flytte folk og utstyr der det brenner, og til å følge med. Det er på bakken brannen i hovedsak blir slukket. Og det er helt avgjørende at det er godt organiserte folk.