Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fargerike turbaner lyser opp Oslo

Det er ikke bare blomster som lyser opp om våren. Lørdag vil fargerike turbaner lyse opp gatene i Oslo.

Lørdag er det Turbandagen i Oslo. Da lyser turbaner i alle farger opp gatene i Oslo. Turban er et hodeplagg som blir brukt mye i India. Det brukes også av folk i Norge. Turbanen er et stykke tøy som blir surret rundt hodet.

Sumeet Singh Patpatia fant på Turbandagen. Han tilhører religionen sikh. Det er en indisk religion. Sikhene tror på likhet og å beskytte de svake. I april feirer sikhene høytiden sin, Vaisakhi. Da pleier rundt 1.000 sikher å marsjere gjennom gata Karl Johan og fram til Universitetsplassen i Oslo. Men Singh har merket at andre folk var litt skeptiske da sikhene marsjerte. Det ville han endre på.

– Jeg skjønner at det kan virke litt skummelt med turban og skjegg. Det er bedre at vi snakker sammen. Jeg ville at resten av samfunnet skulle få bli med i feiringen. Og prøve på turbanen selv, sier han.

Dette ble starten på Turbandagen. Turbanen er faktisk ikke en hatt, men en krone. Den er et symbol likhet, rettferdighet og demokrati. Turbandagen handler om å vise at det ikke er farlig å være litt annerledes, forteller Singh. 

Dagen arrangeres for sjuende gang lørdag. Gruppa Unge Sikher står i sentrum og deler ut turbaner til alle som vil ha. Første året delte de ut 150 turbaner. Nå har tallet vokst til 2.003 turbaner. I tillegg serveres det indisk mat og spilles indisk musikk. Rundt 10.000 personer var med på feiringen i fjor. Det skriver avisa Aftenposten.

Singh var litt spent. Han lurte på hvordan folk ville reagere på at de delte ut turbaner.

– Men folk har reagert med enormt mye kjærlighet. Det har overrasket meg. Uansett hvilket vær det er, kommer det masse folk og står i kø for å få seg turban. Folket elsker det. Og det gjør meg så glad. Jeg føler at vi gjør noe riktig. Vi klarer å fortelle noe. Samtidig er det avslappet, positivt og det blir ikke tvunget på deg, sier han.

Alle turbanene er samlet inn på dugnad. Unge Sikher får ikke penger av staten for å lage til arrangementet. Arrangementet er blitt veldig populært og støttes av mange. I år har for eksempel Flytoget og kjøpesenteret Paleet laget reklame selv for å minne folk om dagen.