Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Farlig feiring av 17.mai

Fargetråder på boks kan inneholde farlige kjemikalier. 17. mai vil de «kule» fargene selges over hele landet.

Foreldre bør følge ekstra nøye med under 17. mai-feiringen. Det advarer Klima- og forurensnings-direktoratet (Klif) og Tollvesenet. Mange barn bruker en spray med fargetråder på nasjonaldagen. Denne konfetti-sprayen kan inneholde kjemikaliene etylenglykol og isocyanater. Det kan være skadelige for helsa.

Flere kommuner vurderes å forby slike bokser.

– Vi har funnet mange skadelige stoffer i konfetti-sprayen. I noen har det også vært spor av løsemidler, sier Line Telje Høydal til nyhetsbyrået NTB. Hun er sjef-ingeniør i Klif.

LES MER HER: Ta fram paraplyen 17. mai

Siden påske har Tollvesenet og Klif jobbet sammen for å hindre at boksene blir tatt ulovlig inn i Norge.

– Store partier konfetti-spray er blitt stoppet på grensen. Flere av varene er forbudt. De kan være helseskadelige for barn og unge, sier Høydal.

Det største enkeltbeslaget er på 48.000 enkeltbokser med konfetti-spray.

Mange ulovlige varer spres gjennom salg på gata og i boder 17.mai. Derfor bør folk være på vakt, advarer Høydal.

– Mange av konfetti-sprayene inneholder ulovlige drivgasser. Det er brannfarlige gasser som butan og propan. I tillegg finnes det andre helse- og miljøfarlige kjemikalier i dem, sier hun.

LES MER HER: Den mest norske dagen i året

I Oslo har ordfører Fabian Stang tidligere sagt han vil stanse bruken av disse spray-boksene. Det er lover som bestemmer hva som kan selges på gata. Disse lovene vil politiet bruke 17. mai. Hensikten er å hindre at sprayene blir lett tilgjengelige.

Klif advarer også mot lydhorn og andre støyende leketøy. Disse brukes også ofte på 17. mai. Lydhorn Klif har testet har hatt et lydnivå på 136 dB. Det er svært høyt. Det kan føre til skader på hørselen.

Emneord

norge 17. mai