Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Farlig hete i parkerte biler

Det blir raskt mye varmere i biler som er parkert i sola. Innen fem minutter kan temperaturen øke med ti grader. Det viser en test NAF har gjort.

Sola varmer godt på sommeren. Inne i parkerte biler stiger temperaturen fort.

I løpet av bare en halvtime, kan det bli 20 grader varmere i bilen enn utenfor. Det viser resultatene fra testen NAF gjorde.

– Varmen stiger overraskende fort. For små barn kan dette være farlig. De regulerer ikke kropps-varmen gjennom svette så godt som oss voksne. Det sier Nils Sødal. Han er senior kommunikasjons-rådgiver i NAF.

For å undersøke hvor raskt temperaturen stiger, parkerte NAF en bil i sommersola en dag i midten av august. Den var utstyrt med temperatur-måler. Ute var det 24 grader.

I løpet av fem minutter var temperaturen inne i bilen steget til 34 grader. Etter ti minutter viste måleren over 37 grader. Etter en halvtime var det over 44 grader inne i bilen. Temperaturen steg altså med 20 grader i forhold til temperaturen ute, i løpet av 30 minutter.

Solstrålene reflekteres i seter, dashbord og utstyr i bilen. Derfor blir det varmere så raskt. Dette er ikke bare farlig for barn, men også kjæledyr.

– Normalt har hunder en kropps-temperatur på rundt 38,5 grader. Men innestengt i en varm bil kan den øke. Kommer den opp i over 40 grader begynner det å bli svært farlig. I verste fall kan hunden dø. Det sier klinikkleder ved Veterinærhøgskolen, NMBU, Kristin Wear Prestrud.