Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fedre bruker mer tid på familien

Forskere advarer mot å fjerne fedrekvoten. En undersøkelse viser at norske menn bruker mer tid på barna enn for ti år siden.

Menn i Norge bruker én time mer om dagen på barna sine enn de gjorde for ti år siden. Tallet gjelder for menn med barn under sju år. Det viser en undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Samtidig vil partiet Høyre fjerne fedrekvoten. Det er de 14 ukene av foreldre-permisjonen som bare far kan bruke. Høyre vil i stedet at familiene skal bestemme hvordan de 14 ukene fordeles mellom far og mor.

– Vi frykter at det å fjerne fedrekvoten vil være å skru tiden tilbake. Det vil stoppe den positive utviklingen vi har sett de siste tiårene, sier professor og forfatter Elin Kvande.

LES MER HER: Fedre får to uker ekstra pappaperm

Kvande og professor Berit Brandth fra NTNU har skrevet boken «Fedrekvoten og den farsvennlige velferdsstaten». Boken kommer i midten av september. Forfatterne har snakket med flere i Norden som forsker på likestilling og foreldre-permisjon.

De har sammenlignet hvilke ordninger vi har i Norden med ordninger i andre land.

– Forskningen viser at selv om fedre har muligheten til å ta valgfri permisjon, så gjør de det ikke, sier Kvande.

I boken har SBBs forsker Ragni Hege Kitterød undersøkt fedrenes tidsbruk. Hun ser på hvor mye tid fedrene brukte på barna både for 10, 20, 30 og 40 år siden.

Sammenlignet med i 1970, bruker menn mindre tid på jobb og mer tid på det som kalles «familie-arbeid». Tallene gjelder menn med barn under sju år. Disse mennene bruker om lag to timer mer daglig på «familiearbeid» i dag enn i 1970.

– Dette har skjedd i en periode hvor langt flere barn går i barnehage enn tidligere. Likevel er fedrene mer med i barnas liv enn før, sier Kittrød.

Les mer om valget på klartale.no/valg13