Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Feirer arbeidernes dag

1. mai er arbeidernes dag. Over hele landet samles folk for å gå i tog og høre på taler.

1. mai har de fleste fri i Norge. Årsaken er at det er arbeidernes dag. Da er det tog og 1. mai-taler over hele landet. Politikere og fag-organisasjoner snakker om hva som er viktig for arbeiderne. 1. mai feires i mange land i verden. I Norge har folk hatt rett på fri denne dagen siden 1947.

Tidligere hadde mange arbeidere det veldig vanskelig. Det var både i Norge og andre land. Mange jobbet lange dager for dårlig lønn, og hadde få rettigheter. Da var 1. mai en viktig dag. Arbeiderne sto sammen og kjempet for bedre rettigheter. Noen mener at dagen ikke er så viktig i Norge lenger. Det er Raymond Johansen helt uenig i. Han er parti-sekretær i Arbeiderpartiet (Ap).

– 1. mai har langt fra mistet sin betydning. Mange forstår ikke hvor stor 1. mai egentlig er. Folk over hele landet møtes for å ta opp viktige politiske saker denne dagen, sier Johansen. For Ap er arbeid til alle det viktigste temaet hvert år. Det er spesielt viktig nå, mener de. Årsaken er at nesten alle land i Europa sliter med økonomien. Det fører til at mange er uten jobb. Det gir utrygghet og kutt i budsjettene mange steder.

Ap har valgt «Trygg styring» som tema. Det er for årets 1.mai-markering. De vil bruke dagen til å advare mot at Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) kan komme i regjering. Det er etter stortingsvalget neste år.

– Det er nå åpnet opp for at Frp kan komme i regjering. Det må vi jobbe mot. Derfor vil vi bruke 1. mai til å ta opp dette under arrangementer over hele landet. Det sier Johansen til nyhetsbyrået NTB.

Politikerne fra Ap reiser til forskjellige steder i Norge. Det er for å holde taler under markeringene av 1. mai.

Raymond Johansen skal til Bodø og Sulitjelma i Nordland. Statsminister Jens Stoltenberg legger turen til Askøy og Bergen. Aps nestleder Helga Pedersen skal holde sin 1. mai-tale på Svalbard. Utenriksminister Jonas Gahr Støre skal holde taler i Stavanger, Sandnes og på Bryne.

Også politikere i andre partiet skal holde taler 1. mai. Siv Jensen er leder i Frp. Hun sier at arbeidernes dag ikke tilhører Arbeiderpartiet.

– Det er mange såkalte arbeidere som ikke stemmer på Arbeiderpartiet. Det er for lengst slutt på den perioden da Ap og arbeider-bevegelsen fikk ha 1. mai for seg selv, sier hun.

Frp-lederen skal til Drammen for å tale på torget. Det har hun gjort i flere år på rad.

– Det er et hyggelig sted å være. Jeg blir alltid tatt godt imot i Drammen, sier Jensen.

Jensen synes «Trygg styring» ikke lyder så bra. Årsaken er avsløringene den siste tiden: Flere departementer har delt ut penger på feil måte.

På Youngstorget i Oslo kommer Roar Flåthen for å tale. Han er leder i fag-organisasjonen LO. Eskil Pedersen skal også holde tale. Han leder Aps ungdoms-organisasjon AUF. I tillegg kommer tidligere Ap-politiker Thorbjørn Jagland. Han er nå general-sekretær i Europarådet.

Flåthen sier at terroren 22. juli vil være en del av rammen rundt årets markering. Han vil snakke om at folk må kjempe mot det hatet som Anders Behring Breivik representerer.

– Mange berørte skal holde taler. Og det var Arbeiderpartiets verdier som ble angrepet 22. juli. Derfor er det naturlig at dette blir et tema, sier han.