Norge

Feirer jul på hemmelig sted

Nesten 200 barn vil feire jul på et krisesenter i år. Men i familier med problemer feirer likevel de fleste hjemme.

– Mange familier venter med å dra til krisesentrene i jula. De fleste vil feire hjemme. Det sosiale presset i jula er så stort. Folk gjør det de kan for å få det til, sier Wenche Nielsen til nyhetsbyrået NTB. Hun er daglig leder i Norsk Krisesenterforbund. Forbundet organiserer tolv av de mellom 40 og 50 krisesentrene i Norge.

Krisesenter er et hjem der enkelpersoner eller deler av en familie kan få overnatting og støtte i en krisesituasjon. Det kan være at det er vold i familien eller andre problemer som gjør at det er umulig å fortsette å bo der folk bor til vanlig. På krisesenterne er det helsepersonell eller andre fagpersoner som kan hjelpe.

Å flytte til et krisesenter er ofte planlagt. De fleste gjør det enten før eller etter jul. Det er sjeldent at folk plutselig dukker opp på et krisesenter i jula, sier Nielsen.

Det finnes ingen oversikt over hvor mange barn som til enhver tid befinner seg på krisesenter. Men i fjor var det overnattinger av barn i 66.130 døgn ved krisesentrene. Det viser statistikk fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Det betyr at det i snitt var 181 barn på krisesenter hver dag.

I alt var 1.763 barn på et krisesenter i fjor.

– Det er veldig forskjellig hvor mange som kommer. Men det er ikke noe som tyder på at det blir færre. Det holder seg veldig stabilt, sier Nielsen.

I Oslo holder Barnevernvakten døgnåpent året rundt, også i jula. Gjennom hele året kommer en jevn strøm av henvendelser. Det sier leder Aino Gregersen De Jong.

– Det er ekstra trist at barn har det vondt i julen. Julen skal være en hyggelig og koselig høytid. Da blir kontrastene store når man møter barn som ikke har det bra.

Det finnes en egen alarmtelefon for barn som trenger hjelp eller noen å snakke med. Den har nummer 116111.

Du kan lese flere saker om jul på klartale.no her.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå