Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Feirer samenes nasjonaldag

For hundre år siden ble et viktig møte holdt i Trondheim. 6. februar feirer samene nasjonaldag og jubileum.

6. februar 1917 startet det første samiske landsmøtet. Det var i Trondheim i Sør-Trøndelag. 75 år senere ble denne datoen samenes nasjonaldag. Samene i Norge ble tvunget til å snakke norsk. De skulle tvinges inn i det norske samfunnet. Møtet ble til på grunn av denne politikken. I år er det 100 år siden landsmøtet. Det skal feires med jubileum, og mye skjer i Trøndelag denne uka.

– Politikken med fornorsking tvang samer til å legge bort sin kultur og sine språk. Folk ble lært opp til å tro at det var skam å snakke samisk eller det å være same. Det måtte ties i hjel. Det er heldigvis ikke aktuell politikk i dag, sa statsminister Erna Solberg. Hun talte under åpningen jubileumsuka Tråante mandag.

Statsministeren sa at det jobbes med å rette opp det som ble gjort galt mot samene. Hun viste til Sametinget, Sameloven og en egen bestemmelse i grunnloven.

– Det er laget flere viktige samiske institusjoner. De har bidratt til å vekke til live samisk språk og samisk kultur, sa Solberg.

Den største feiringen av jubileet skjer i Trondheim. Også kong Harald kommer dit. Sametingspresident Vibeke Larsen holdt tale under åpningen av jubileet.

Steinar Pedersen er historiker og tidligere samepolitiker. Han forklarer hva som skjedde før møtet i 1917.

– Samisk språk skulle ikke brukes i skolene. Unntatt i aller ytterste nødstilfelle. Reindrifta var også under hardt press. Det ble stadig mer jordbruk rundt i Norge. Ikke minst i sørsamiske områder, sier Pedersen til nyhetsbyrået NTB.

Møtet i Trondheim var starten for at samene organiserte seg. Det ble et symbol. For første gang samlet de seg. De ville fremme sin sak som ett folk. Men det tok lang tid å få endret politikken.

I 2003 ble 6. februar offisiell flaggdag i Norge.

– 6. februar markeres mer og mer år for år. Og ikke bare av samer. Samisk og norsk kultur er likeverdig, men folk kan for lite om samisk historie, sier Pedersen.