Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Ferdige i løpet av uka

Forhandlingene i regjeringen er trolig ferdig denne uka. Det sier nestleder i Frp, Per Sandberg.

– Vi har tatt mål av oss til å holde på ut uken. Det gjenstår å se om det betyr at vi jobber gjennom helgen, sa Per Sandberg til nyhetsbyrået NTB. Nestlederen i Fremskrittspartiet strakk på beina ute i sola mens de andre forhandlerne gikk til lunsj onsdag.

Sandberg påstår at han bidrar mest med godt humør og størst irritasjon under forhandlingene.

– Stemningen er kjempebra. Det er en god tone. Vi jobber oss gjennom masse alvorlige temaer. Ingen har blitt sinte ennå, sier han.

Høyre og Fremskrittspartiet startet forhandlingene om regjering tirsdag. Mandag kveld ble det klart at Kristelig Folkeparti (KrF) og Venstre ikke blir med i den nye regjeringen.

Klokken 15 blir det pressekonferanse på Sundvollen om onsdagens forhandlinger.

Noen i partiene jobbet til klokka 4 natt til onsdag etter de første forhandlingene. Allerede klokka 9 onsdag morgen kom frokosten til den delen av hotellet der forhandlingene foregår. Den delen av hotellet er sperret av for andre gjester.

– Det gjelder å utnytte tiden, sier Sandberg. Det var på spørsmål om hvor sene kvelder forhandlerne har lagt opp til.

Mer veibygging og mindre bompenger, mindre i formuesskatt. Ikke arveavgift. Mer til lærere og mer til rusavhengige. Det er litt av lista over saker der Høyre og Frp må jobbe fram mer detaljert politikk. I tillegg skal det forhandles om hvordan departementene skal se ut og hvem som skal få statsrådene i disse.

Det er de samme som er med på Sundvolden som under samtalene mellom de fire partiene. Minus KrF og Venstre. Det betyr at Høyre-leder Erna Solberg har med seg nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie. Sekretariats-leder Lars Øy er også med. Frp-leder Siv Jensen har med seg nestlederne Per Sandberg og Ketil Solvik-Olsen, samt general-sekretær Finn Egil Holm. Partiene får også støtte av flere. Det varierer litt fra sak til sak. Disse støtte-spillerne er en blanding av folk fra partiene og fra Stortinget. Høyres Ine Marie Eriksen var med onsdag morgen. Hun har ledet utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget de siste fire årene.

– Dere får bare spekulere, sa Høyres kommunikasjons-sjef Sigbjørn Aanes til journalistene. De ville vite om Eriksens besøk betyr at utenrikspolitikk er et av temaene onsdag.

Forhandlerne skal foreløpig være enige om at de har god tid. De er også enige om å ikke å snakke høyt om noen tidsfrist. Det kan legge et press på prosessen.

Trolig legger ikke partiene fram noen regjerings-erklæring før dagens regjering kommer med forslaget til neste års statsbudsjett. Det skjer mandag 14. oktober.

Den dagen varsler statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at den rødgrønne regjeringen slutter. Stoltenbergs folk vil likevel fortsette driften av landet til den nye regjeringen overtar.