Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Færre er borte fra skolen

De nye reglene om fravær virker. Færre er borte fra skolen enn før, sier politiker.

– Grensen for fravær i skolen har vært en suksess, sier Henrik Asheim . Han er politiker for Høyre.

Regjeringen har laget nye regler for fravær i videregående skole. Elevene kan bare ha 10 prosent fravær uten grunn. Hvis ikke får de ikke karakter i faget sitt. I noen tilfeller kan elever være borte 15 prosent. Men det er unntak.

– Fraværet blir mindre. Elevene er mer til stede og lærer mer. Grensen er heller ikke så streng som motstanderne mener, sier Asheim. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Han forklarer at det handler om fravær elevene ikke har noe bevis for. Og at rektor og kontaktlærer kan bruke skjønn. De kan for eksempel godkjenne at noen er borte av spesielle grunner, selv om det er mer enn 10 prosent.

Arbeiderpartiet (Ap) mener reglene er for strenge. Hele ordningen bør fjernes, mener Sosialistisk Venstreparti og Elevorganisasjonen.

Asheim advarer landsmøtet i Ap mot å gjøre om på de nye reglene.

– Da vil elevene være mer borte og lære mindre. Det forbereder dem heller ikke til et arbeidsliv. Der er det å være borte uten grunn uakseptabelt, sier Asheim.

Asheim mener fraværsgrensa er en suksess. I Sør-Trøndelag ble 44 prosent mindre timers fravær etter at grensa kom, skriver avisa Klassekampen.

I Buskerud har fraværet i timer på deres videregående skoler falt med nesten 22 prosent.