Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

FHI anbefaler å ta bort vaksinen AstraZeneca

Regjeringen trenger mer tid for å vurdere om Norge skal bruke AstraZeneca-vaksinen. Folkehelse-instituttet anbefaler å slutte å bruke vaksinen videre.

Regjeringen venter med å ta bort bruken av AstraZeneca-vaksinen i Norge. Det fortalte helseminister Bent Høie torsdag. Han snakket på en presse-konferanse. Regjeringen vil ha mer informasjon om følgene. Det er viktig før de bestemmer seg helt.

Samtidig har Folkehelse-instituttet (FHI) kommet med sin anbefaling. FHI fraråder å bruke AstraZeneca-vaksinen videre. De anbefaler at den tas ut av programmet for vaksinasjon mot korona-viruset. Årsaken er sjeldne og alvorlige bivirkninger fra vaksinen. Og situasjonen med smitte i Norge.

Høie sier at de vurderer anbefalingene fra FHI. Men at de vil bruke mer tid på vurderingen.  Regjeringen setter sammen en gruppe med eksperter. Denne gruppa skal vurdere saken enda bedre. Fristen for dette utvalget er 10. mai, sier Høie.

Helseministeren sier at FHI gjør en god jobb med den vurderingen de har gjort. Men at dette også er en politisk beslutning.

– I likhet med FHI er vi bekymret. Det er for de alvorlige bivirkningene av AstraZena. Men vi er også bekymret for følgene en utsettelse av vaksineringen kan ha. Og hva det kan bety for gjenåpningen av Norge, sa Høie.

Regjeringen mener at de vet for lite til at vaksinen skal tas bort nå.

– Tallene for Norge er små og mer usikre. Internasjonalt er det vaksinert mange millioner med denne vaksinen, sier Høie.

Regjeringen mener at de må vurdere følgene for hele landet. Det gjelder dersom vi må leve lenger med korona-situasjonen. Også for barn og unge.

Nå er det kun Norge og Danmark som ikke bruker vaksinen fra AstraZeneca i Europa.

– Andre land har vurdert risikoen opp mot risikoen for korona, sier Høie. Han sier også at smitten er forskjellig i ulike land.

– Sier vi nei nå, kan det bety forsinkelser. Da rekker vi ikke å vaksinere alle over 18 år før sommeren, sier Høie.

AstraZeneca-vaksinen og vaksinen Janssen-vaksinen er laget på samme måte. FHI vil vente med å bruke Janssen-vaksinen. Først må bivirkningene for denne vaksinen bli undersøkt. De som lager vaksinen, har bestemt at vaksinen ikke skal leveres til Europa nå. Det er meldt om alvorlige bivirkninger for denne vaksinen også.

Camilla Stoltenberg er direktør i FHI. Hun fortalte om hvorfor FHI ønsker å slutte å bruke AstraZeneca-vaksinen i Norge. De mener risikoen ved å bruke vaksinen er høyere enn å dø av korona-smitte. Vurderingen er basert på de tallene som finnes for Norge nå.

Hun sa blant annet at vaksinasjonen vil bli forsinket. Det skjer om Norge vil slutte å bruke denne og Janssen-vaksinen.

– Gruppa 18 år til 44 år kan for eksempel bli forsinket med 7 uker. Forsinkelsen blir kortere for personer som er eldre. Det vil også bli forsinkelser for de andre aldersgruppene, sier Stoltenberg.

Norge vil fortsatt jobbe for å få tak i flere vaksiner mot korona-viruset. Men som virker på en annen måte. Det fortalte Høie.

– I morgen (fredag) vaksinerer vi nummer 1 million i Norge, sier han.

FHI vurderer om det er trygt å ha lengere tid mellom vaksinene. Da kan flere vaksineres med andre typer vaksine. På samme tid kan det bli en endring i hvordan vaksinene fordeles. Mer kan bli brukt der det er mer smitte. Det kan sikre immunitet i deler av befolkningen, forklarte Stoltenberg.

Det kan også bli aktuelt å endre på hvem som skal prioriteres for vaksine først for de yngre i Norge.

I Norge er fire personer døde etter å ha fått vaksinen AstraZeneca. De fikk bivirkninger som blodpropp. To andre ble alvorlig syke, men er nå ute av sykehus. Norske forskere har undersøkt sammenhengen mellom vaksinen og bivirkninger. De mener vaksinen er årsaken. Flere land tok en pause ved bruken av vaksinen. Men de har nå startet opp igjen. Danmark er det eneste landet som har bestemt at vaksinen ikke skal brukes.