Norge

FHI gir egne råd for ramadan

Den muslimske høytiden ramadan startet tirsdag. FHI ber norske muslimer om å unngå store samlinger.

Ramadan er regnet som den mest hellige måneden for muslimene. Det var da profeten Muhammad skal ha fått sin første åpenbaring.

Venner og familie samler seg vanligvis etter at solnedgang. Da spiser de god mat sammen. Under ramadan faster muslimer fra solen står opp til solen går ned.

Korona-pandemien gjør at færre kan samles. Sånn var det i fjor også.

Islamsk Råd Norge (IRN) jobber med å sikre en trygg ramadan i hele landet. IRN samarbeider med Helse-departementet og følger med på alle regler og endringer.

Folkehelse-instituttet (FHI) vil også gjøre at muslimene får en trygg og god ramadan. Derfor har de laget egne råd om smittevern for høytiden.

FHI ber muslimer om å unngå å ha mange nærkontakter. Samlinger i moskeen regnes som et arrangement. De nasjonale reglene sier at det ikke er lov. FHI minner også om at det kun er lov å ha to gjester på besøk hjemme.

Flere moskeer har fått spørsmål om å ta vaksine bryter med fasten, skriver kanalen NRK. Muslimske organisasjoner gir et klart svar på det: Korona-vaksine bryter ikke med fasten.

Vaksinen gir ikke kroppen næring. Den settes i muskler og kan ikke ses på som mat eller drikke, sier organisasjonene.

Færre har den siste tiden blitt smittet med korona i Norge. Særlig i Oslo har tallene gått ned. Det ser ikke ut til at påskeferien har gjort at flere har blitt smittet.

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo sier kommunen har god kommunikasjon med moskeer og muslimer i hovedstaden. De vet at ramadan er en høytid som kan gjøre at flere blir smittet. Akkurat som påsken. Derfor har kommunen oppdatert informasjon på flere språk.

Han sier at muslimer i Oslo jobber godt med å få ut informasjonen. Johansen understreker at det er viktig at alle unngår store samlinger.

– Kommunen samarbeider med moskeene, men vi er helt avhengig av at de gir informasjon til sine medlemmer, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå