Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

FHI gir flere vaksiner til de store byene

FHI vil gi flere vaksiner til områder med mye smitte. De vil også gi flere til kommuner med mange innbyggere.

Det har vært varslet at områder med mye smitte skulle få flere vaksiner. Folkehelse-instituttet (FHI) vil også gjøre flere endringer i fordelingen av vaksine. Den har blitt delt ut etter hvor mange som er over 65 år i hver kommune. Nå skal den bli delt ut etter hvor mange som er over 18 år i hver kommune.

Regjeringen skal støtte den nye planen. Det skriver FHI på sin nettside.

Oslo og fire andre kommuner får flere vaksiner som følge av mye smitte. De får 20 prosent flere doser. Det skjer ved at de 330 kommunene med minst smitte får tre prosent færre doser.

– Mange av de eldste er ferdig vaksinert. De er beskyttet. Da har hele tiden planen vært å endre måten å dele ut vaksiner på. Vi mener det er på tide nå, sier Geir Bukholm. Han er smittevern-direktør i FHI. 

Han sier smitte med mutert virus gjør at behovet er større. Da bør flere i områder med mye folk bli vaksinert. Det er for å hindre uheldige følger av smitten. Bukholm sier at de fleste større by-kommunene vil få flere doser med vaksine. Det blir litt færre doser til mindre kommuner med en større befolkning over 65 år. 

Regjeringen vil at fem bydeler i Oslo som skal bli prioritert. Det er Stovner, Alna, Grorud, Bjerke, Søndre Nordstrand og Gamle Oslo. Disse bydelene har hatt mye smitte i lengre tid. De har også hatt fleste smittede som har trengt hjelp på sykehus.

De kommunene som vil få størst positiv endring i antall doser er: Oslo, Gjesdal, Ullensaker, Nannestad, Sola, Sandnes, Tromsø, Klepp, Ås og Rælingen. 

De kommunene som vil få størst negativ endring i antall doser er: Ibestad, Beiarn, Osen, Bindal, Leka, Evenes, Rendalen, Fedje, Lødingen og Engerdal.