Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Firedobbel tigerlykke

Tigeren Boonva fikk litt av en gave på 17. mai. Da fødte hun fire tigerunger.

Selveste nasjonaldagen skjedde den største tigerfødselen i Norge noensinne. Den sibirske tigerhunnen Boonva fødte fire tigerunger. Fødselen skjedde i Kristiansand Dyrepark i Agder.

– Det har aldri før blitt født et kull med så mange tigre i Norge, sier direktør Per Arnstein Aamot i Kristiansand Dyrepark til NTB.

Tigrene ble født tidlig om morgenen 17. mai.

– Nå følger vi dem med kamera. Når moren begynner å gå mer rundt, vil vi ta en sjekk og se at alt står greit til. Etter hvert vil vi også sjekke tigrenes kjønn, forklarer Aamot.

Mandag morgen lå de fire tigerungene og diet fra moren. Ifølge dyreparksjefen vil det ikke gå lang tid før publikum kan se de små krabatene. Gjennom glassmontre.

– I begynnelsen ligger de bare der mora legger dem. Flytter hun dem litt, så ser man dem. Så det er opp til henne, fram til de begynner å krabbe mer rundt, sier Aamot.

Både moren og ungene trenger imidlertid ro. Faren Ulysses får ikke besøke dem med det første.

– Foreløpig ser det ut til at morsinstinktet er slik det skal være. Boonya har passet godt på ungene sine siden fødselen. Hun holder dem samlet, slikker på dem og dier dem, sier biolog Helene Axelsen.

Tigermoren er fire år gammel. Hun kommer fra Russland og faren fra Ukraina. De ble sendt til Kristiansand gjennom bevarings-programmet til Den internasjonale dyreparkforeningen (EAZA). Tigerne kom til parken i 2013 og 2015.

Det er en internasjonal ekspert som bestemmer hva som skal skje med tigerne. Og hvor de eventuelt skal reise.

– Men de blir her i hvert fall i et år, sier Aamot.

Det er født tigre i dyreparken to ganger tidligere – i 2002 og 2004. De to fødslene ga tre tigerbarn til sammen.