Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fiskernes Mekka

Atlanterhavsveien på Nordmøre har sju bruer. Nå er det kommet to til. Begge er laget spesielt for fritids-fiskere.

De nye fiskebruene er trolig de eneste i sitt slag i Norge. Kanskje i hele verden. De skal åpnes fredag ettermiddag. Allerede noen dager før åpningen har folk strømmet til. De har med stenger, snører, bøtter og et stort utvalg sluker.

Ruth Sommerhalder fra Sveits er offiser i Frelsesarmen. Hun har jobbet i Tromsø de siste to årene. Hun er en av mange ivrige fiskere som gleder seg over det nye tilbudet. Nå kan både hun og alle andre stå i trygg avstand fra trafikken mens de fisker. Fiskebruene som er montert på Myrbærholmen bru er godt atskilt fra biltrafikken.

Ruth Sommerhalder hadde skikkelig napp. Stanga bøyde seg kraftig, men fisken glapp før den kom opp.

– Dette skulle ha vært min største fisk, sa en litt skuffet Ruth til nyhetsbyrået NTB.

Hun har fått både makrell, sei og torsk tidligere.

Ruth har arbeidet i mange land. Drømmen har lenge vært å få arbeide i Norge. Et flott land og mange hyggelige folk, synes hun. Denne fine sommerdagen på Atlanterhavsveien hadde hun både naturen og folkene rundt seg. Det er blitt en av Norges store turist-attraksjoner. Ruth er alltid på Atlanterhavsveien når hun besøker vennene sine på Nordmøre.

Det er Nasjonale turistveier som har laget fiskebruene. Bruene er tegnet av Beate Hølmebakk og Per Tamsen i Manthey Kula Ans i Oslo. Bruene er 80 meter og 100 meter lange. De kostet 11,5 millioner kroner. Det er Statens vegvesen og flere kommuner i området har betalt regningen.

– Det var mange nesten-ulykker. Det var også én ulykke da fiskerne sto oppe på Myrbærholmen bru og fisket, sier Grete Kongshaug. Hun er landskaps-arkitekt i Nasjonale turistveier.

På Atlanterhavsveien er det også tilrettelagt med egne fiskeplasser for rullestolbrukere.

Nasjonale turistveier skal ha flere prosjekter de neste årene. Det skal blant annet bygges en «svevende sti», rasteplass og sørvisbygg på Eldhusøya. Byggingen starter neste år. Det skjer dersom pengene kommer på plass.