Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flagger fordi sjefen slutter

Ansatte i Statoil heiser flaggene på oljeplattformene. De er glade for at sjef Helge Lund slutter. Det sier lederen i fagforeningen SAFE.

- Jeg har fått meldinger fra plattformene om at flaggene heises, sier Hilde Marit Rysst til nettavisa E24. Hun er en leder for fagforeningen SAFE i oljeselskapet Statoil. Onsdag ble det kjent at deres sjef Helge Lund slutter. Han skal bli sjef i oljeselskapet BG Group. Lund får skryt av mange. Men de ansatte jubler.

Årsaken er blant annet at Lund har kuttet mye. 500 ansatte må slutte. Rysst mener at Lund bare har tenkt kort fram i tid. Han har tenkt mest på de som eier aksjer i selskapet, mener hun. Rysst mener Lund ikke har samarbeidet nok med de ansatte om kutt.

- Vi vil ha en folkelig leder. Da Lund begynte, fikk han mye skryt. Etter hvert har han blitt det helt motsatte av en folkelig leder, sier Rysst.

LES MER HER: Helge Lund slutter i Statoil

Også miljø-organisasjoner har vært misfornøyd. De mener Lund ikke har satset nok på energi for framtiden. Han snakket om energi fra vind på havet og å rense gass for CO2. Men isteden har Lund brukt penger på skifergass og oljesand som forurenser mye, mener de.

Men statsministeren, oljeministeren og ledelsen i Statoil mener at Lund har gjort en god jobb.

LES MER HER: 500 stillinger kuttes i Statoil

Statoil starter nå jakten på en ny sjef. En forsker tror selskapet får sin første kvinnelige konsernsjef.

– Å overta Statoil nå er en større utfordring enn å overta den gang Helge Lund gjorde det. Den nye konsernsjefen må kunne balansere mellom politikere og miljøvern. Og en organisasjon som skal tenke på kostnadene, sier arbeidslivs-forsker Anne Grethe Solberg til Teknisk Ukeblad.

LES MER HER: Starter opp i In Amenas igjen

Maskuline ledere vil bli hørt og adlydt. Det vil ikke passe inn i Statoil må, mener hun. De trenger noen som lytter og lever seg inn i situasjoner.

– Jeg tenker at vi ser den første kvinnelige konsernsjefen i Statoil denne gangen, sier Solberg.