Norge

Flåtten er tilbake - nå enda høyere

I fjor var det rekord-mye flått i Norge. Nå er sesongen i gang igjen, og flere er allerede bitt av det lille krypet.

Våren er endelig her. Det er flåtten også.

60 personer har allerede fått borreliose i år. Det er en sykdom som kommer av borrelia-bakterien. Flåtten kan ha bakterien med seg. Derfor kan du få borreliose etter å ha blitt bitt av flåtten. Mange får utslett der de er bitt. Da er det viktig å få behandling av lege.

I fjor var det rekord-mange tilfeller av flått og borreliose. Da fikk 521 mennesker sykdommen i Norge. Det melder Folkehelse-instituttet (FHI).

Det kan bli satt nye rekorder i år. Flåtten lever i den norske naturen. Nå er den oppdaget også ende høyere opp enn før. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Korona-pandemien gjør at flere er ute på tur. Da kan enda flere bli bitt av den lille flåtten. Derfor har legene i Norge fått et kurs om flåttbitt. Der skal de lære å oppdage sykdommen.

Utslettet som kan komme av flåttbitt, kan se veldig ulikt ut hos folk. Men det skal alltid behandles med antibiotika. Alle blir ikke syke av det. Noen får bare bakterien der utslettet er. De som blir alvorlig syke, har fått bakterien spredd til andre steder i kroppen.

Forskere har funnet flått på over 1.000 meter over havet i Norge. Det er nesten 500 meter høyere enn tidligere.

Det har vært ventet at flåtten kunne spre seg høyere. Klimaendringer er en av årsakene til det. Husdyr med flått kan også ha fraktet den lenger opp.

Likevel er det liten sjanse for å bli bitt av flåtten i høyden. Det sier Lars Korslund til nyhetsbyrået NTB. Han er ekspert i biologi.

Eksperter har disse rådene for å unngå flåttbitt:

* Bruk lange bukser og dekk til anklene i områder med mye flått.

* Smør myggmidler med DEET eller Icaridin på klærne.

* Bruk stier i stedet for å gå i høyt gress, lyng og kratt. Det gjelder i områder med flått.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå