Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flere båter, men færre bøter

Stadig flere nordmenn får båt. Og båtene blir stadig raskere. Men politiet gir færre bøter til båtførere enn tidligere.

Nordmenn får flere og flere båter. Og båtene blir raskere og raskere. Likevel skrev politiet i fjor ut nesten 400 færre bøter enn i 2006. Årsaken er at politiet ikke har nok penger, mener Rednings-selskapet.

LES MER HER: To døde i båtulykke

I fjor ble det skrevet ut 618 bøter for høy fart, mangel på redningsvester eller andre ting. For bare noen år siden var tallet over 1.000. Det viser opplysninger avisa Aftenposten har fått fra Statens Innkrevings-sentral. Samtidig får folk større og raskere båter enn tidligere. Det melder både politiet, båteiere og Rednings-selskapet.

Øyvind Stene er general-sekretær i Rednings-selskapet. Han tror de fleste båtførere oppfører seg stadig bedre. Men han tror også at politiet har mindre penger til å kontrollere båtene. Rednings-selskapet er bekymret for at politiet ikke prioriterer sjøen.

LES MER HER: Én død og én skadd i båtulykke

Politidirektoratet gjorde 8.792 kontroller til sjøs i fjor. De har gitt beskjed til politi-distriktene om å fortsette med like mange kontroller.

– Det er den antall kontroller til sjøs, og ikke antall bøter, som betyr noe for oss. Det sier pressevakt Runar Kvernen i Politi-direktoratet.

I fjor skrev politiet ut 240.000 bøter i trafikken på veiene. Rundt halvparten kom fra kontroller med fotobokser.