Norge

Flere blir langvarig syke av korona

Noen sliter med uforklarlige symptomer, lenge etter de har hatt korona-viruset. De melder om utmattelse, smerter og tung pust.

Forskerne kaller fenomenet «long covid». Det handler om de pasientene som sliter med sykdom knyttet til korona, i lang tid etter at de ble smittet.

Folk melder om utmattelse over langt tid. De sliter også med tung pust. Flere har vondt i ledd og bryst. De hoster, og har mistet lukt- og smakssans. Noen har følt seg bedre etter å ha fått viruset, for så å plutselig føle seg like syk som før.

Flere av disse pasientene har vært unge mennesker med mild sykdom. De opplever langvarige symptomer som ikke kan forklares av legene.

Nå skal forskere ved Sørlandet sykehus og Sykehuset Telemark forske på dette. De skal følge opp flere enn 1000 deltakere de tre neste årene. Slik skal de lære om både immunitet og sporbare senfølger av infeksjonen. Forsknings-prosjektet har fått navnet COVITA.

– Vi skal kartlegge hvordan det har gått med dem og hvordan de føler seg. Vi ser allerede at plager knyttet til såkalt long covid kan bli et kjempeproblem framover. Det gjelder både i utlandet og i Norge. Det sier nevrolog Randi Eikeland. Hun er ansvarlig for prosjektet i Agder.

– Vi skal undersøke hva deltakerne opplever. Dette har vi gjort før her på Sørlandet sykehus. Vi har jobbet med sykdommer fra flått. Så dette har vi kompetanse på, sier hun til NTB.

Da smitten i Norge roet seg ned i sommer, begynte folk å fortelle om langvarig korona-sykdom. Myndighetene lettet på reglene. Alvorlig syke ble friske. Samtidig opplevde mange at de slet med konsentrasjon og hukommelse. Eller de var blitt utslitt eller kortpustet.

– De stiller spørsmålet: vet vi egentlig helt sikkert at man blir helt frisk igjen etter sykdommen? Det sier Eikeland.

Flere som lider av «long covid» har funnet sammen i grupper på sosiale medier.

Henrik Vogt er lege og postdoktor ved Senter for medisinsk etikk. Han advarer mot å skape frykt rundt virusets mulige egenskaper.

Legen sier at dersom man er redd for et symtpom, er hjernen i stand til å forsterke symptomet. Den kan også skape og forlenge det.

– Jeg mener ikke med dette å si at frykt, forventning, fokus på symptomer eller stress forklarer det de opplever. Men symptomer kan oppstå og forsterkes av frykt og tro på at de er der. Det er det viktig å sette søkelyset på, nå som forskningen er i gang, sier han.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå