Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flere hus brenner i år

Hittil i år har det oppstått boligbranner som har ført til at 43 mennesker har mistet livet. Verre skal det trolig bli. Desember er måneden da flest boligbranner oppstår.

Desember er måneden da flest boliger begynner å brenne. Men i hittil i år har det brent i flere hus enn tidligere. 
Det er betalt ut 1,8 milliarder kroner i erstatning som følge av boligbranner, melder nyhetsbyrået NTB. 
Beløpet gjelder bolig- og hyttebranner i årets ni første måneder. Det er ni prosent høyere enn i samme periode i fjor, skriver Finans Norge i en pressemelding.
Årsaken til de mange brannene skyldes de mange lynnedslagene som kom tidligere i år. Dessverre er det også mange mennesker som har mistet livet. 43 personer mistet livet i branner mellom januar og september. Nå står årets verste brannmåned for døren.

– Vintermånedene er erfaringsmessig de verste månedene når det gjelder brann; desember er aller verst, tett fulgt av januar. Nå om vinteren bruker vi mer levende lys og åpen ild, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge til NTB. Hun minner spesielt om at alkohol og levende lys kan være en farlig kombinasjon.

 

Neverdal forteller at boligbranner som tar liv, som regel oppstår om natten.

– Slike branner får gjerne utvikle seg en del før beboerne våkner, og da har du kort tid å orientere deg på. Det er derfor viktig med fungerende røykvarslere og at alle i husstanden er trygge på å bruke tilgjengelige rømningsveier, er hennes formaning idet vi går inn i årets mørkeste og kaldeste måneder.