Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flere kommuner er redde for at det blir for få ruter

Hurtigruten skal bare bruke 2 av 11 skip i tiden framover. Det gjør at flere kommuner på kysten er redde for hva som kan skje.

9 av 11 skip fra Hurtigruten skal ikke kjøre langs kysten i tida framover. Årsaken er regler for å hindre smitte med korona, og at det er få personer som vil reise.

Det vil flere kommuner langs kysten som vil merke at det er færre skip i drift. Kommunene både sender og mottar varer som blir med skipene.

34 havner mellom Bergen og Kirkenes blir hardt rammet. Der vil Hurtigruten bare stoppe hver femte og sjette dag, ifølge kanalen NRK. De mister den viktigste måten å fraktet ting. I Berlevåg kommer medisin med skipet. De får nå nye pakker med medisin bare hver femte eller sjette dag.

– Det sier seg selv at dette betyr en økt risiko for dem som bruker medisiner hos oss. Næringslivet blir også rammet. Det blir fraktet fisk herifra. Den blir sendt med Hurtigruten. Dette er uheldig, sier Rolf Laupstad. Han er ordfører i Berlevåg.

– Dette er en katastrofe for kysten, sier Bjørn Tore Sjåstad. Han er havnesjef i Berlevåg. Han mener samferdsels-departementet må se på saken.

Knut Arild Hareide er samferdselsminister. Han sier at han forstår at det blir konsekvenser for lokalsamfunn når rutene blir endret. Han sier han skal følge nøye med på det som skjer.

– Men det er slik at det ikke er marked for full drift nå. Da måtte vi ta et vanskelig valg. Vi har blant annet snakket med med NHO Transport og logistikk om dette. De mente at denne ruten var foretrukket. Det er av hensyn til gods som skal bli transportert, sier han i en epost til NRK.