Norge

Flere kvote-flyktninger kan bety færre flyktninger

Både KrF og Venstre feiret at regjeringen vil ta imot flere kvote-flyktninger. Men de kan ha feiret for tidlig.

FÆRRE: En afghansk familie er på vei til å sendes hjem fra en flyktningleir i Pakistan. Regjeringen har strammet inn på hvor mange flyktninger Norge skal ta imot til sammen til neste år.
Publisert Sist oppdatert

Mandag sa regjeringen at de vil øke tallet på hvor mange kvote-flyktninger Norge skal ta imot. De vil at 3.000 kvote-flyktninger skal få komme til Norge i 2019. Kvote-flyktninger er flyktninger vi tar imot som følge av en avtale med verdens-organisasjonen FN.

Men Gunvor Knag Fylkesnes er skuffet. Det sier hun til avisa Klassekampen. Hun er leder i organisasjonen Redd Barnas politikk- og samfunnsavdeling. Fylkesnes viser til en setning i regjeringens forslag til budsjett. Der står det at asylsøkere som fordeles mellom landene i Europa, skal gå innunder tallet på kvote-flyktninger.

– 3.000 kan se ut som en økning. Men i dette 3.000-tallet har de også tatt med flyktninger som skal fordeles i Europa. Disse får vi fra samarbeidet Norge har med Den europeiske union (EU) og Schengen, sier hun.

Schengen er land i Europa som har en felles ytre grense.

Dermed kan tallet på kvote-flyktninger bli det samme som i dag. Eller det kan gå ned. Det er avhengig av hvor mange asylsøkere Norge tar imot fra EU.

Jon Helgheim snakker om innvandring for Fremskrittspartiet. Han bekrefter det Redd Barna sier.

– Regjeringen har satt et makstall på 3.000 kvote-flyktninger neste år. Det er lavere enn gjennomsnittet de siste fire årene, som er 3.110. Det sier han til Klassekampen.

Han sier tallet inkluderer flyktninger fra EU og kvote-flyktninger fra FN.

Det kommer ikke på tale at flyktninger fra EU skal komme i tillegg til kvote-flyktninger fra FN. Det sier Helgheim til avisa Aftenposten.

– Det er helt uaktuelt å øke taket på 3.000. En avtale med EU må gå inn på samme kvote. Dette er det Frp kan tåle, sier Jon Helgheim.