Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flere låner penger til forbruk

Det ble sendt 3,5 millioner søknader om forbruks-lån i fjor. Det er nesten 700.000 flere enn året før.

I fjor fikk bankene inn 3,5 millioner søknader om forbruks-lån. Det er nesten 700.000 enn året før, viser tall fra Finanstilsynet.

Mange ønsker å bruke penger de ikke har, sier Tom Staavi til kanalen NRK. Han er informasjons-direktør i Finans Norge.

– Det må bety at det finnes mange der ute som ønsker å bruke mer penger enn det de har. Og som altså ønsker å bruke muligheten til å låne usikrede penger, sier Staavi.

Forbrukslån er gjerne svært dyre. De har en lånerente som ofte ligger på 20 prosent eller mer. Det er fordi folk får låne penger uten å stille noe som sikkerhet for at de kan betale tilbake.

Folk må tenke seg godt om før de kjøper varer og tjenester på kreditt, mener Staavi. Han mener at privatøkonomi burde være et eget fag på skolen.

– I Finans Norge advarer vi mot å ta opp denne type lån. Det gjelder dersom du ikke vet om du er i stand til å nedbetale det ganske fort, sier Staavi.

Han mener likevel ikke at bankene «kaster penger etter folk». Sju av ti søknader om forbrukslån og kredittkort fikk nei i fjor. 1,2 millioner lån uten sikkerhet ble likevel gitt.

Flere banker har mye reklame for slike lån. Forbrukerrådet mener det er årsaken til at så mange flere søker.

– Jeg blir både overrasket og bekymret. De nyeste bankene i Norge driver nesten bare med forbrukslån. Disse må drive aktiv reklame for å få kunder, sier fagdirektør Jorge Jensen.