Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flere lærere tas ut i streik

Mange elever vil møte tomme klasserom mandag. Lærene streiker. Fra torsdag streiker enda flere lærere.

Mandag streiker 5.500 lærere ved 132 skoler i Norge. Det skjer etter at Utdanningsforbundet og arbeidsgiverne KS ikke har blitt enige. Streiken kommer etter årets lønnsoppgjør. De krangler også om hvor mange timer lærene skal være på skolen. Lærerne har vært i streik siden 11. august. Torsdag trapper Utdanningsforbundet opp streiken. 2.263 nye lærere blir tatt ut i streik fra 21. august, erfarer kanalen NRK.

LES MER HER:Lærerne fortsetter streiken

Det betyr at enda flere skoler og elever vil merke følgene av streiken. Skolestart er mandag for de aller fleste skolene i Norge.

Barneskolen, og førsteklassinger er inntil videre utenom streiken. Men på ungdomsskolen og videregående blir det store følger. Skoler kan også bli stengt, skriver nyhetsbyrået NTB.

KS og Utdanningsforbundet meklet fram til torsdag kveld. De klarte ikke å bli enige.

Statsminister Erna Solberg har bedt partene om jobbe veldig for å bli enige. Hun sier at det er strenge, internasjonalt krav for at regjeringen kan stanse streiken. Det kan først skje når en streik truer liv og helse. Eller andre viktige grunner i samfunnet.

– Det betyr at det kan ta lang tid i skolen. Derfor håper jeg at ingen av partene spekulerer i at det skal skje. De bør finne en løsning, sier Solberg. Hun ble intervjuet i programmet Politisk kvarter på NRK torsdag.

LES OGSÅ:Tar ut 5.500 lærere i streik

KS krevde på våren at lærerne skulle være til stede på skolen 7,5 timer per dag. Lærerne protesterte. De mente at de ofte måtte forberede timer og rette prøver på andre tidspunkt. Sundnes sa at de hadde diskutert kravet under meklingen uten å finne noen løsning. Men han ville ikke si noe om hva partene hadde foreslått. Men KS sier at punktet om at de skal være der 7,5 timer er droppet.