Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flere lokale utbrudd i Oslo

Mange er meldt smittet med korona i Oslo de siste dagene. Byen er rammet av flere utbrudd. Samtidig har rekord-mange testet seg i hovedstaden.

– Vi har flere lokale utbrudd i Oslo. Det har økt smittetallene en del. Samtidig har vi hatt rekord-høye testtall sist uke. Sist uke var det over 24.000 som testet seg. Det sier Robert Steen til NTB. Han er helsebyråd i Oslo.

Smitten i Oslo stiger nå. Onsdag ble det meldt om 155 nye tilfeller av korona i byen. Det er 40 prosent av de nasjonale smitte-tallene siste døgn. Tallet på landsbasis var på 390.

– Vi har en krevende smitte-situasjon. Den er vanskelig å forutse, på grunn av de muterte virusene. De er mer smittsomme enn det vi er vant med, sier Steen.

På mandag og tirsdag sto Oslo for halvparten av smitte-tilfellene som var meldt inn i Norge.

Folk fikk beskjed om å teste seg før de dro på vinterferie. Helsebyråden tror dette har avdekket en del «skjult» smitte. Mange er nemlig smittet uten at de har symptomer på korona.

– Det at mange tester seg bidrar til at smitte-tallene går opp. Men det bidrar også til at vi får oversikt over mer smitte. Da får satt i gang smittesporing og satt folk i karantene, sier han.

Dagens lokale korona-tiltak for Oslo varer til onsdag neste uke. På grunn av de muterte virusene, er det fortsatt nødvendig med strenge regler, mener Steen.

– Vi skal ikke holde Oslo stengt én dag mer enn nødvendig. Men vi må vurdere hvilke tiltak som er nødvendige for å ha kontroll på smitten, sier Steen. Han sier kommunen har satt i gang testing av både byggeplasser, arbeidsplasser og bolig-blokker.

– Denne formen for massetesting vil vi nok se mer av i tida som kommer.

I hele landet var det meldt om 390 personer smittet med korona i Norge det siste døgnet. Det er først og fremst Oslo og Agder som trekker opp de nasjonale tallene. Det sier Frode Forland. Han er fagdirektør i Folkehelseinstituttet.

– Det meste av smitten er knyttet til kjente utbrudd. Det kan gjøre situasjonen litt mindre alvorlig enn det tallene ser ut til. For landet som helhet er situasjonen stabil, sier han.

Emneord

norge