Norge

Flere støtter forbud mot fyrverkeri

De fleste mener nå det var riktig å forby å skyte opp raketter med styrepinne. Forbudet førte til færre skadde.

De aller fleste mener nå det var riktig å forby å skyte opp raketter med styrepinne. Forbudet ble innført i 2008. Det gjorde at færre blir skadd av fyrverkeri. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Nesten 65 prosent av de spurte sier de støtter forbudet. Det viser en undersøkelse laget av forsikrings-selskapet KLP.

– KLP hadde en tilsvarende undersøkelse året etter forbudet kom. Da svarte 56 prosent av de spurte at de støttet forbudet. Det at flere støtter forbudet, kan tyde på at flere innser at fyrverkeri kan føre til alvorlige skader. Det gjelder både skader på mennesker og ting, sier Lars Wiig. Han er avdelingsleder i KLP Skadeforsikring.

Det er en sammenheng mellom oppskyting av fyrverkeri og skader. Disse skjer på grunn av uforsiktig håndtering av fyrverkeri. Folk ser ut til å forstå denne sammenhengen. Det er årsaken til at stadig flere støtter et forbud, mener Wiig.

LES MER HER: Slik får du en sikker nyttårsaften

Andelen som svarer at de støtter forbud mot fyrverkeri, øker med alderen. Bare 41 prosent av de spurte i alderen 18 år til 29 år støtter et forbud. Men nesten 81 prosent av de i alderen 45 år til 64 år glade for forbudet.

– Vi kan jo anta at dette er foreldre med tenåringsbarn. Og som er lettet over at de ikke behøver å frykte. Det er for at barna deres skal være uforsiktige med fyrverkeri nyttårsaften, sier Wiig.

Men forbudet hindrer ikke alle skader. Tidligere i desember ble en 24 år gammel mann alvorlig skadd. Det skjedde da et hjemmelaget fyrverkeri eksploderte inne i en bil. Ulykken skjedde i Fræna kommune i Møre og Romsdal.

Det satt to menn i bilen da det hjemmelagede fyrverkeriet eksploderte. Trykket av eksplosjonen var så sterkt at både front- og bakruta ble blåst ut. Det skriver avisa Romsdals Budstikke.

De to mennene ble fraktet til Molde sykehus. De sier at 24-åringen fikk alvorlige skader i hånd og hode. Han ble flyttet til St. Olavs hospital i Trondheim.

– Det er alvorlige skader, men ikke livstruende, sier Inge Nygaard i en pressemelding. Nygaard er overlege ved Molde sykehus.

Politiet visste ikke hvilke typer eksplosive stoffer som var brukt. De visste heller ikke hvor sterk sprengladningen var.

– Men vi håper etterforskningen vil vise dette, sier Finn-Tore Pettersen. Han er operasjonsleder i Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

Den andre mannen som var i bilen da fyrverkeriet eksploderte, en 19 år gammel gutt. Han ble utskrevet fra sykehuset dagen etter.

Visste du at:
* Du kan få både straff og mindre utbetalt på forsikringen. Det er dersom du bruker ulovlig fyrverkeri som fører til skade på personer eller eiendom.

* Fyrverkeri er delt inn i klasser. Klasse 1b er stjerneskudd og lignende. Aldersgrensen for å kjøpe og bruke det, er 16 år. For alt annet fyrverkeri er aldersgrensen 18 år.

* De fleste kommuner har forbud mot bruk av fyrverkeri. Men de gir lov til å bruke det på nyttårsaften mellom klokka 18.00 og klokka 2.00.

* Det er opp til hver kommune å bestemme hvor det er tillatt å bruke fyrverkeri. Men bruk i tettbygde strøk, nær tørr skog eller andre brannfarlige steder er forbudt uten tillatelse fra brannsjefen.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå