Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flom i Troms overrasket alle

Den største flommen på 50 år rammet Troms i helgen. Ingen var forberedt på at det skulle regne så mye.

Det ble ikke meldt fare for flom i Troms i helgen. Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) flomvarsel nevnte ingenting. Så kom 60 millimeter regn på ett døgn.

– Det kom dobbelt så mye regn som vi trodde. Det meste kom i løpet av 12 timer. Dette er over en femtiårs-flom. Våre målinger viste ikke at dette kom til å skjet i det hele tatt, sier Thomas Skaugen til nyhetsbyrået NTB. Han er vakthavende hydrolog i NVE.

Direktoratet hadde også regnet feil mengde med snø på fjellet. Mer snø en antatt smeltet. I tillegg til regnet det rekordmye. Det førte til den største flommen i dette området siden 1940-tallet.

– Dette er en sjelden hendelse, sier Skaugen.

Målselv kommune var hardest rammet av flommen. Ordfører Helen Rognli forteller om et tragisk syn der vannet har rent forbi.

– Ødeleggelsene er veldig store noen steder. Vi har en utfordring nå framover. Bønder har mistet avlingen sin. Veier og broer er ødelagt, sier hun.

Rognli forteller om små bekker som plutselig ble til elver. Ned Målselva kom både båter, rundballer og store trær.

Kirkesdalen er det området i kommunen som det gikk verst ut over. Folk kunne verken komme ut av eller inn i dalen. Aller veier inn er ødelagt eller står under vann.

– Vi har ringt rundt til nesten alle som bor der. Folk har det bra. Det er et trist syn. Men vi ser et utrolig samhold og vilje til å stå på blant dem som bor der, sier Rognli. Han er veldig glad for at ingen personer ble skadd under flommen.

– Elva har gravd seg inn i ett hus. Men ellers er ingen hus i fare. Det var så stygt ut en stund. Det aller viktigste er at ingen ble skadd. Så får vi gå løs på de ødelagte tingene etter hvert.

Det er sjelden med en så stor flom. Det sier Geir Bøyum. Han er vakthavende meteorolog ved værvarslingen for Nord-Norge.

– Dette er rekord for regn på ett døgn i juli for dette området. Det kan også være døgnrekord for hvilken som helst måned i året. Men det har vi ikke fått sjekket opp enda, sier Bøyum. Han ble også litt overrasket over mengden regn som falt i indre Troms i løpet av lørdagen.

– Vi var forberedt på at det skulle regne mye. Men vi trodde ikke at det skulle bli rekord, forteller han.

Det er ikke meldt om skadde personer i forbindelse med flommen. Men flere titalls personer ble isolert av vannet. Det betyr at de ikke kunne komme seg bort fra området de bor i. Folk klarte heller ikke å komme seg inn til dem. Lørdag ble to personer fraktet ut av området i helikopter.

Flommen rammet kommunene Bardu, Storfjord, Balsfjord og Målselv i helga. Lørdag gikk blant annet Målselva over sine bredder. Vannet førte til store skader i de fire kommunene. Flommen ødela flere broer. Flere veier ble stengt.

Søndag ettermiddag var det verste regnværet over. Meteorolog Håvard Thorset forteller at vannet har sunket de fleste stedene. Elvene er på vei tilbake til det normale igjen.

– Det kommer ikke til å bli helt tørt det neste døgnet. Men det blir ikke like mye regn som i går. Vi regner med at kyststen vil få rundt 5 til 10 millimeter regn. Mens Målselv kommune og resten av de indre strøkene får mellom 0 og 3 millimeter regn, sier Thorset.

Det vil heller ikke smelte like mye snø som tidligere i helgen. Årsaken er at temperaturen synker, ifølge Thorset.