Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flommen blir mindre

Vårflommen i de store elvene er på retur. Det skal regne mer de neste dagene, men det vil ikke gi større problemer.

– Flomtoppen blir mindre, sier vakthavende hydrolog Elin Langsholt til nyhetsbyrået NTB. Hun jobber i Norges Vassdrag- og energidirektorat (NVE).

Det er fortsatt mye vann i elver og vassdrag. Men flommen blir stadig mindre.

– I Øyeren har det ikke endret seg noe siden søndag. Da ligger det an til at det vil synke etter hvert, sier hydrologen.

Mjøsa har steget noen centimeter natt til mandag. Den vil fortsette å stige noen dager før vannstanden blir på det høyeste.

– I Drammensvassdraget stiger det fortsatt litt i Tyrifjorden. Randsfjorden har ligget flat siste døgn. Drammenselva har gått noe ned de siste par dagene, så der synker det, sier Langsholt.

LES MER HER: Flere hundre evakuert

Det er meldt regn mandag og tirsdag. Det vil ikke by på store utfordringer, tror Langsholt. Det er mest snakk om byger og ikke store mengder nedbør over store områder.

 

– Så langt vi kan se nå, ser ut nå ser det ut til at vårflommen i de store elvene går tilbake. Det er med de varslene vi har nå, sier Langsholt.

NVE skriver på sine nettsider at det er moderat fare for jordskred i enkelte fjellområder med kraftig snøsmelting. Det gjelder spesielt i Buskerud og Oppland. Det er fortsatt stedvis fare for utglidninger langs vassdrag med stor vannføring.

Flere hundre mennesker har fått ødelagt hus og hjem i flommen den siste uka.

LES MER HER:Må bygge opp igjen huset for andre gang