Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flyktninger kan ha blitt uriktig dømt i Norge

To asylsøkere kan være feilaktig dømt. De får en ny behandling av straffe-sakene mot seg. De ga falsk informasjon om hvem de var da de kom til Norge.

Asylsøkerne får sakene sine behandlet på nytt. De innrømmet i retten at de hadde kommet til Norge med falske papier på hvem de var. Det var dette de ble dømt for i retten. Dommene kan være et brudd på flyktning-konvensjonen.

– I disse to sakene mener vi at sakene skal behandles på nytt. Det er fordi det kan være tvil om dommene er riktig, sier Siv Hallgren til kanalen NRK. Hun er leder for Gjenopptakelses-kommisjonen.

Norge har tolket flyktning-konvensjonen på en feil måte. Det sa Høyesterett i 2014. De mente at den norske praksisen var ulovlig. Det har vært slik at flyktninger som kommer med falske dokumenter, må si fra om det. Det må skje «straks» de kommer. Hvis ikke kan de bli dømt til fengsel i Norge.

Les også: Derfor er de uenige om barna i Moria

Men det kan være lov for noen flyktninger å bruke falske ID-papirer. Kravet er at de også kan vise hvem de faktisk er, uten at det tar for lang tid.

Mange flyktninger som kom til Norge med falsk ID før 2014, er dømt for å ha laget falske dokumenter. De ble ofte dømt til 45 dager i fengsel.

I fjor laget kanalen TV 2 en sak om temaet. Der kom det fram at ingen vet hvor mange som er uriktig dømt. Og ingen tok kontakt med dem som hadde sonet uriktige fengselstraffer.

I begge asylsakene som kan bli behandlet på nytt, kom de med en tilståelse. De laget falske papirer. Men det var aldri tema at de skulle slippe straff.

– Det er personer der ute som har fått uriktige dommer mot seg. Det er viktig at det norske stat tar tak i det nå, sier advokat Mads Harlem til NRK. Han er med i den norske avdelingen av den internasjonale jurist-kommisjonen.

– Jeg venter nå at Stortinget ber regjeringen sette ned et utvalg. De bør gå igjennom disse sakene. Da kan det bli rettferdighet. Også for flyktninger som kommer til Norge, sier han.