Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flyplasser stenges

Omtrent 1.000 vektere går ut i streik lørdag morgen. Flyplassene i Stokmarknes, Førde og Hammerfest blir stengt.

Det har vært mekling mellom Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og NHO Service. Meklingen har brutt sammen. Det skjedde fire timer etter at fristen gikk ut torsdag.

Erna Hagensen er leder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Hun sier at det var umulig å bli enige. Årsaken er at avstanden mellom partene ble for stor.
– Arbeidsgiverne avviste kravet om en rettferdig lønn. Lønnsnivået for vekterne har blitt betydelig svekket over mange år. De er en av yrkesgruppene i Norge som får dårligst betalt. Derfor kan vi ikke lenger godta en slik negativ lønn for vekterne, sier Hagensen.

Arbeidsgiverne sier at de har strukket seg langt.
– Dette har vært uvanlig harde forhandlinger. Vi har virkelig strukket oss langt for å få til en avtale. Det er veldig synd at vi ikke lyktes, sier Petter Furulund. Han er administrerende direktør i NHO Service.

Alle vektere ved Haugesund lufthavn, Førde lufthavn, Molde lufthavn, Stokmarknes lufthavn og Hammerfest lufthavn streiker fra lørdag morgen.
Flyplassene i Førde, Stokmarknes og Hammerfest blir stengt fra streiken starter. Men Haugesund lufthavn kan holde åpent i helgen.

Ved Molde lufthavn går avgangene før klokka 08.00 som normalt lørdag. Deretter blir all trafikk ut stanset. Ankomst vil kunne gå som normalt.

Hammerfest åpner igjen mandag morgen fra klokka 05.30. Men flyplassen stenges klokka 15.30, opplyser Avinor. Det er statens organisasjon for luftfart.

Det jobber 670 vektere på Oslo Lufthavn Gardermoen. 59 av dem tas ut i streik.
– Oslo Lufthavn vil ikke bli stengt. Men det kan nok hende det blir litt ekstra køer. De som skal ut å fly kommer til å merke at det er konflikt, sier Svein Engelstad. Han er hovedtillitsvalgt for vekterne på Gardermoen.

Vektere ved helikopter-terminalene er også tatt ut i første runde av streiken. Det er dem som frakter olje-arbeidere fram og tilbake til plattformene i Nordsjøen.

Fra tirsdag 15. juni vil 1.453 flere vektere bli tatt ut i streik. Da blir Kristiansand lufthavn Kjevik, Ørsta/Volda lufthamn, Kristiansund lufthavn, Harstad/Narvik lufthavn Evenes, Banak i Lakselv og Stavanger lufthavn Sola bli rammet. Da vil streiken på Gardermoen også bli opptrappet.