Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Folk blir fortsatt syke på Askøy

Skandalen med vannet på Askøy fortsetter. Stadig flere blir syke.

– Det er fortsatt flere nye som blir syke. Det er omtrent like mange som må til legen og til sykehuset Haukeland som før, sa Bård Espelid mandag. Han er varaordfører i Askøy kommune. Han mener at epidemien forsetter.

Kommunen vet fortsatt ikke helt hva som er årsaken til at så mange er blitt syke. De tror det skyldes et basseng med vann som var koblet til drikkevannet. Men nå er bassenget koblet fra.

– Vi tilsetter ekstra klor i vannet, sier Espelid. Han mener det gjør at det blir mindre fare for å bli syk.

Det er funnet flere typer bakterier i høyde-bassenget. De kan ha gjort folk syke. Det er også funnet bakterier i prøver tatt av dem som er blitt syke.

Det er tatt nye prøver at vannet på søre Askøy. Vannet ble bedre da høyde-bassenget ble stengt.

– Det svekker ikke mistanken om at smittekilden er dette bassenget, sier Espelid til kanalen NRK.

Men kommunen kan ikke si at vannet er bra ennå. Folk må fortsatt koke drikkevannet. Kommunen har satt ut tanker med rent drikkevann til folk som bor i området. Kommunen samarbeider også med Røde Kors. Slik når de ut til folk som kan ha problemer med å skaffe seg rent vann. Eller dem som kan ha gått glipp av beskjedene om å koke drikkevannet.

Fortsatt mangler kommunen klare svar: Hva som er kilden til smitten?. De jobber sammen med Folkehelse-instituttet for å finne ut av det.

Fra søndag til mandag var åtte personer videre til sykehus i Askøy. 87 personer fikk råd av sykepleier over telefon. 24 mennesker ble sjekket på legevakten.

Haukeland sykehus er klare for å ta i mot mange syke. Mandag var 18 mennesker lagt inn. Ingen av dem er kritisk syke, skriver nyhetsbyrået NTB.

Totalt har 13 barn ligget på sykehus. 42 voksne har også fått behandling der.

En ett år gammel gutt døde i forrige uke. Han var fra Askøy. Gutten døde av en infeksjon i tarmen. Fortsatt sjekkes det om dødsfallet har noe med smitte fra drikkevannet å gjøre.