Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Folk er positive etter NATO-øvelse

Onsdag avsluttet forsvars-alliansen NATO en øvelse i Norge. Nå er nordmenn mer positive til NATO. Det viser en undersøkelse.

Den store militær-øvelsen «Trident Juncture» ble avsluttet onsdag. Øvelsen ble arrangert av forsvars-alliansen NATO.

James G. Foggo har vært leder for øvelsen. Haakon Bruun-Hanssen er Norges forsvarssjef. Onsdag takket de soldatene som har vært med på øvelsen.

Det skjedde på Værnes militære flyplass i Trøndelag.

I sin tale pratet Bruun-Hanssen om en ny undersøkelse. Den viser at nordmenn er blitt mer positive til NATO i forbindelse med øvelsen. Nordmenn er også blitt mer positive til Forsvaret. Det er selskapet Kantar TNS som har laget undersøkelsen.

69 prosent av de spurte sier de har et positivt inntrykk av NATO.

Før øvelsen sa 65 prosent av de spurte at de var positive til øvelsen. Etter øvelsen svarte 68 prosent at de var positive til øvelsen.

– Jeg tror dette skyldes at soldatene oppførte seg profesjonelt. Jeg har også sett at det har vært mye positiv kontakt mellom soldater og folk. Det er jeg takknemlig for, sa Bruun-Hanssen til soldatene.

Men alle er ikke like fornøyd med øvelsen.

Torsdag 1. november var det rapportert inn 195 skader i forbindelse med øvelsen. Forsvaret regner med å få inn flere meldinger om skader.

Stein Peder Rye er bonde i Hedmark. Millitære kjøretøy kjørte over jordet hans under øvelsen. Rye fikk aldri beskjed om dette.

På jordet hadde han gjort klar neste års produksjon av gress til kuene sine. Nå må han gjøre dette på nytt.

– Jeg er skuffet. Jeg synes det er trist at Forsvaret ikke gjør det de sier de skal, sier Rye til kanalen NRK.

Mer enn 50.000 soldater fra 30 land har deltatt i NATO-øvelsen. Målet med øvelsen har vært at flere land skulle trene på forsvar sammen. Målet var også å øve på å flytte store militære styrker i vanskelig vær.