Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Folk har fått mer tillit til politikere

Folk har fått mye mer tillit til både Stortinget og regjeringen siden i fjor. Det viser Tillits-barometeret.

Folk har mest tillit til de ideelle organisasjonene som Røde Kors og Kreft-foreningen. Slik var det også i 2018 og 2019. Dette er det tredje året Respons Analyse undersøker hvem folk har mest tillit til. De har spurt 1.000 personer om hvor mye tillit de har til ulike institusjoner. Målingen ble presenteres på Arendalsuka. I år er den bare på én dag. Årsaken er korona.

84 prosent av de spurte gir Røde Kors og Kreftforeningen karakter mellom 6 og 10. 10 er det høyeste man kan gi. Det er mer enn i 2019. Da svarte 83 prosent det samme.  Folk har nest mest tillit til Stortinget. 77 prosent av de spurte gir 6 eller høyere i karakter. Det er opp fra 67 prosent i 2019.

Også norske arbeidstaker-organisasjoner har mye tillit blant folk. 75 prosent gir LO, YS og Unio karakteren 6 eller mer. Men det er regjeringen som har overbevist flest det siste året. 69 prosent av de spurte gir regjeringen karakter 6 eller høyere. I 2019 svarte 50 prosent det samme.

På de neste plassene kommer arbeidsgiver-organisasjoner som NHO og Virke. Så kommer kommunestyrer og norske medier. Folk har også fått mer tillit til disse det siste året.

Folk har også fått mer tillit til de politiske partiene. I fjor ga 44 prosent karakteren 6 eller høyere. I år sier 54 prosent det samme. Men bare 14 prosent gir karakteren 6 eller høyere til sosiale medier. Det er også litt færre enn i fjor.

Folk i noen grupper har mer tillit til de ulike institusjonene. Det gjelder gruppene hvor mange deltar i valg, hvor mange er med i en organisasjon og de som jobber i offentlig sektor. Det gjelder også de som bor i store kommuner eller har mye høyere utdanning. 

Folk som stemmer Frp skiller seg ut. De er en gruppe som gir lavere karakterer og har mindre tillit til de fleste. Men forskjellen er størst for Stortinget, eget kommunestyre og norske medier.