Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Folk i hele Norge vil rydde

I dag (lørdag) tar mange av oss fram hansker og søppelsekker. Strendene skal ryddes.

Norge

– Vi håper 100.000 blir med og rydder, sier Lise Keilty Gulbransen. Hun er daglig leder i organisasjonen Hold Norge Rent.

Strender og innsjøer er blitt renere i løpet av uken. Tusenvis har ryddet fra mandag. Men i dag (lørdag) regnes som et høydepunkt. Det er Strandryddedagen.

– Vi opplever større interesse enn noen gang, sier Gulbransen, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Det skal ryddes i hele Norge. Søppel, plast og papp skal bort fra strender og innsjøer.

Her kan du melde deg rydding der du bor.

I Haugesund i Rogaland er det ekstra mye som skjer. Der skal ryddedagen feires i år.

Ola Elvestuen åpner dagen klokka 11.00. Han er klima- og miljøminister fra partiet Venstre. Etterpå blir det båtturer, mat, foredrag og konsert.

I fjor var nesten 50.000 personer med og ryddet. De fjernet nesten 1.400 tonn søppel, ifølge nettstedet holdnorgerent.no.

Dugnaden startet i 2011. Nesten 2.000 personer var med. Det har skjedd mye på sju år. Plast i havet har fått mer oppmerksomhet. Og flere ønsker å rydde.

Hold Norge Rent håper at folk samler inn dobbelt så mye søppel som i fjor.

Den norske aksjonen er en del av en internasjonal dugnad. Den har vart i mange år. Til nå har nesten ti millioner mennesker vært med. De kommer fra 150 land.

Også kronprins Haakon er opptatt av ryddingen, ifølge NTB.

– Det virker å plukke søppel for hånd, sa kronprins Haakon i februar.

Norge har et spesielt ansvar for havet, mener han.

– Vi er blant landene i verden med lengst kystlinje, sa kronprinsen. Samtidig tjener Norge mye på næringer knyttet til havet.

Kanalen NRK inviterte til rydding torsdag. Dette var en del av ryddeuka til Hold Norge Rent. I Stavanger i Rogaland var flere politikere med.

– Det er ille. Dette er søppel som folk kaster fra seg. Denne dagen bør ikke være en dag der vi skryter av at vi rydder. Men en påminnelse om at folk ikke må kaste så mye dritt i naturen. Noen må plukke dette opp, sa Per A. Thorbjørnsen til kanalen. Han er med i partiet Venstre.

Det er ikke bare synlig søppel som bekymrer. 950.000 tonn mikroplast ender i havene i verden hvert år. Det bekymrer forskere. Mikroplast er bitte små biter av plast. Det blir stadig mer av den, skriver avisa Aftenposten.