Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Folk i Norge fikk mindre usikret gjeld i fjor

Folk i Norge har mindre forbrukslån og gjeld på kredittkort enn for et år siden.

Det er mindre usikret gjeld i Norge. Det er penger folk har i gjeld på kredittkort og i forbrukslån. Det viser tall fra Gjeldsregisteret. Det er en nettside som viser hvor mye hver og en av oss har i gjeld.

De nyeste tallene er fra nyttår. Da skyldte folk i Norge 175,8 milliarder i usikret gjeld. Det er 15 milliarder mindre enn for ett år siden, skriver avisa Dagens Næringsliv. I gjennomsnitt hadde alle i Norge en slik gjeld på knappe 33.000 kroner. Da er også barn medregnet. Det er litt over 41.000 kroner i snitt hvis vi bare deler gjelda på personer over 18 år.

Folk fikk også mindre forbrukslån og gjeld på kredittkortd i desember. Det skjedde selv om vi handlet mer enn noen gang før jula i fjor. Den usikrede gjelda ble 0,1 prosent mindre. Det er rundt 200 millioner kroner.

– Vi vet jo at folk tradisjonelt bruker mer penger når de handler til jul. Vi var litt spente når vi så folk brukte mer kredittkort i november. Mange gjorde det når det var Black Week. Vi var forberedt på at det ville bli slik i desember også. Men da ble det altså litt mindre, sier Egil Årrestad til avisa. Han er daglig leder i Gjeldsregisteret.