Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Folk med ekstra risiko skal få vaksine først

Risiko-grupper skal få vaksine mot korona først. Så helse-arbeidere, sier helseminister Bent Høie.

– Helt siden korona-viruset endret livene våre i mars, har vi ventet på den dagen vi skal få en vaksine. Nå kan det se ut som den dagen er her snart, sier helseminister Bent Høie fredag. Han snakket om vaksine mot korona-viruset på en presse-konferanse.

Norge kan få den første vaksinen rundt nyttår, sier helseministeren. Det er dersom en vaksine blir godkjent av Den europeiske union (EU).

Noen grupper har ekstra risiko for død eller alvorlig sykdom. Det er dersom de blir smittet med korona-viruset. Omtrent 1,3 millioner mennesker har ekstra risiko. Det er enten fordi de er over 65 år gamle. Eller fordi de har en eller flere sykdommer som gjør at de kan bli alvorlig syke av korona.

Når vaksinen kommer, disse gruppene vaksineres først. Så skal helse-arbeidere få vaksinen. Det er også anbefalingen fra Folkehelse-instituttet (FHI), sa helseministeren.

I begynnelsen må myndighetene trolig prioritere mellom hvem i risiko-gruppene som skal få vaksine. Det er dersom Norge ikke får nok doser med én gang.

– Derfor må vi prioritere mellom dem, men det vil bare være i begynnelsen. Ganske raskt forventer vi at alle i risikogruppen vil få tilbud om vaksine, sier Høie.

Personer på sykehjem og de aller eldste vil bli være først i køen tidlig. Så følger andre over 64 år. Og personer mellom 18 og 64 år med bestemte sykdommer. Helse-personell kommer foreløpig ikke før disse i køen.