Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Folk med funksjonshemning har slitt med pandemien

Kronisk syke og personer med funksjonshemning har hatt det tøft i korona-krisen. Det viser en ny undersøkelse.

Mer angst og depresjon. Det er blant følgene for kronisk syke og personer med funksjonshemning, ifølge en undersøkelse. De har slitt i korona-pandemien.

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) har undersøkt hvilke konsekvenser tiltak har hatt for folk. Tiltakene er til for å hindre smitte av viruset.

2.249 personer har svart.

Smittevernet har rammet mennesker med behov for terapi og trening spesielt hardt. Det viser undersøkelsen.

42 prosent sier at de har mistet tilbud om dette. Årsaken er pandemien. Mange forteller at et usosialt liv og avlyste tjenester har ført til angst og depresjon.

32 prosent oppgir å ha fått midlertidig tap av helse eller funksjon. 3 prosent sier at funksjons-tapet er varig.

– Mange i denne gruppen er avhengig av trening, terapi og andre tjenester for å fungere i hverdagen. Det sier generalsekretær Lilly Ann Elvestad i FFO, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Når tjenester stenges ned, får folk det verre, sier hun. Sykdommer kan forverre seg. Folk blir isolert. Det går igjen utover den psykiske helsen.

Samfunnet har åpnet igjen. Over halvparten sier de fikk tilbudene sine tilbake. 22 prosent av de spurte svarer at de ikke har fått tilbake tilbud som forsvant.

Resten vet ikke.

Elvestad er uenige i noen av tiltakene mot smitte. Hun nevner forbud mot besøk i omsorgsboliger, og kaller dem ulovlige.