Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Folk reiste mer etter at Oslo og Viken stengte

Folk i Oslo og Viken reiste mer mellom kommuner etter at samfunnet stengte i januar. Det er det motsatte av hva folk ble bedt om å gjøre.

Det var en liten økning i hvor mange personer som reiste mellom kommuner i Norge i januar. Det viser tall fra Telenor. De har undersikt hvor mobiltelefoner har vært. Det skriver Folkehelse-instituttet (FHI) i sin siste rapport om korona.

Flere personer reiste mer da ti kommuner ble stengt på Østlandet. 15 andre fikk ekstra strenge regler. Årsaken var at mange folk var smittet med det muterte viruset fra Storbritannia.

Skoler og kjøpesentre ble stengt. Det samme ble serverings-steder, trenings-sentre og bibliotek. Det ble også sjenke-stopp. Vinmonopolet ble også stengt den første dagen.

Bent Høie forklarte at de stengte fordi det var behov for at folk reiste mindre. Han er helseminister.

Nå viser det seg altså at resultatet er at folk har reist mer de siste ukene.

Line Vold er avdelings-direktør ved FHI. Hun sier det er vanskelig å si hva som er årsaken til at folk har gjort det motsatte av hva de ble bedt om.

– Men det å reise betyr ikke automatisk økt risiko for smitte, sier hun. Som eksempel kan folk ha reist på hytta uten å treffe noen på vei dit.

– Men vi antar at det er en sammenheng mellom hvor mange som reiser, og hvor ofte og tett kontakt de har.

– Kan dere ha bommet på tiltakene?

– Det er alltid mulig at vi kan bomme med tiltakene. Her er det ingen som er skråsikre på noe som helst, sier Vold.

Harald Jachwitz Andersen er direktør i Virke Handel. Han er nesten helt sikker på at det å stenge kjøpesentre har virket dårlig. Virke har hentet inn tall som viser hvor mye folk har handlet på kjøpesentre som ligger utenfor de stengte kommunene.

Tall viser at disse har solgt varer for mer penger etter at nabo-kommunene stengte. Amfi Berg i Sarpsborg økte salget med 32 prosent. På Romerikssenteret på Kløfta økte salget med 30 prosent. Begge tallene er fra uke fire, sammenlignet med samme uke i fjor.

– Da virker det urimelig å innføre slike tiltak. Det skjer i en periode av året der det er lite folk i butikker og kjøpesentre. Smittetallene er også på vei ned, sier han. Ifølge Virke rammer tiltaket mot kjøpesentre over 30.000 ansatte i mer enn 2.200 butikker.

Regjeringen varslet onsdag at tiltakene skal vare lenger. Det skjer etter at de har fått råd fra FHI og Helse-direktoratet.

Høie tror på sin side at folk reiste mer som følge av fint vær de siste ukene. Han tror ikke at forklaringen er at folk ville på butikker.

– Jeg tror den viktigste årsaken er at vi har hatt noen veldig fine helger i denne tiden. Det har ført til at mange i dette området har reist på hytta si, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Men det kan det kan være at flere har dratt på kjøpesentre utenfor de nedstengte kommunene. Det innrømmer Høie.

– Men det er i så fall gjort i strid med de rådene vi har gitt. Det er ikke noe argument for å lette på tiltakene.

– Men var det ikke akkurat det dere gjorde når det gjaldt Vinmonopolet?

– Det var en situasjon der vi så at folk reiste mer fordi de skulle på Vinmonopolet. Vi har ikke sett køer på kjøpesentre til nå, sier Høie.